6 perspectieven voor content die gelezen wordt

Hoe spreek jij je lezer aan?

Je schrijft en publiceert regelmatig content op je webshop, website of andere kanalen. Je deelt je kennis in nuttige blogs en verspreidt je content zoals in je planning staat, netjes via kanalen die jouw lezers gebruiken. Alles heb je uitgedacht en vastgelegd in een contentstrategie. Toch lijkt het alsof het jouw lezers niet interesseert. Ze bezoeken je blogs niet of klikken direct weer weg. Gek eigenlijk, want je hebt grondig onderzocht welke content jouw publiek interessant vindt en daar sluit jij met je content nu precies op aan. Met je handen in het haar vraag je jezelf af hoe je er dan voor zorgt dat mensen jouw content lezen. Je schrijft toch niet voor Jan met de korte achternaam?! 

Niets ten nadele van Jan, het is niet zijn schuld. Dus laten we eens kijken waar dit wel aan kan liggen. Je publiceert en verspreidt je content netjes volgens de planning, je schrijft over onderwerpen waar jij kennis over hebt, je hebt grondig onderzocht waar de informatiebehoefte van jouw klanten ligt en speelt daarop in. Een formule die gegarandeerd succes moet opleveren, toch? Maar heb je ook nagedacht over het perspectief waarmee je schrijft om je lezers aan te spreken? Wil je jouw lezers alleen informeren of ga je een stap verder en belicht je het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken?

Verschillende type shoppers

Niet al je bezoekers zijn hetzelfde. Misschien een open deur, maar wel iets waar je rekening mee moet houden tijdens het schrijven van je content. Je kunt bezoekers van je webshop grofweg indelen in vier verschillende type online shoppers: seekers, researchers, bargain hunters en window shoppers. Elk van deze type shoppers spreek je op een andere manier aan en daarin houd je onder andere rekening met het perspectief.

Zes perspectieven

Een kort uitstapje naar de psychologie: Edward De Bono introduceerde in 1986 de zes denkhoeden, ieder met een eigen kleur. Volgens De Bono is het grootste probleem op het gebied van denken verwarring, omdat denkers verstrikt raken in een veelheid van emoties, informatie, logica, hoop en creativiteit. De Bono ontwikkelde de zes denkhoeden om op verschillende manieren naar de werkelijkheid te kijken. In groepsbijeenkomsten kunnen de denkhoeden helpen om sneller en effectiever tot een oplossing of beslissing te komen omdat je situaties of onderwerpen vanuit zes verschillende perspectieven bekijkt.

De Bono ontwikkelde de zes denkhoeden dus om besluitvormingsprocessen makkelijker te maken. Elke kleur hoed correspondeert met een ander perspectief van de werkelijkheid:

  • blauwe hoed: overzicht en controle. Je neemt met deze hoed de rol als voorzitter of dirigent op je en bekijkt het onderwerp vanaf een afstand;
  • witte hoed: focus op feiten en cijfers. Je hecht waarde aan objectieve en neutrale informatie;
  • zwarte hoed: negatieve kijk op de situatie. Je geeft kritiek en oordeelt, maar analyseert ook;
  • groene hoed: creativiteit, energie en alternatieven. Je wilt met deze hoed graag veranderingen in gang zetten en provoceren;
  • rode hoed: je bekijkt alles vanuit gevoel en intuïtie. Je hecht dan waarde aan spontaniteit, emotie en ingevingen. 
  • gele hoed: positief en constructief. Je ziet voordelen, kansen en bent optimistisch.

Van denkhoeden naar kleuren pennen

De Bono ontwikkelde de denkhoeden om besluitvormingsprocessen tijdens groepsbijeenkomsten makkelijker te maken, maar schrijvers kunnen ook profiteren van deze inzichten. De zes denkhoeden kun je namelijk heel goed inzetten om je content vanuit een bepaald perspectief te schrijven. En dan het liefst het perspectief dat jouw lezer heeft.

Kleur penPerspectief
Blauwe penJe beschrijft het onderwerp als proces, waarbij je op gepaste afstand blijft.
Witte penJe beschrijft concrete feiten, cijfers en data. Je schrijft objectief over het onderwerp en geeft te lezer alleen maar neutrale informatie.
Zwarte penJe analyseert je onderwerp en geeft je ongezouten mening. Je vergelijkt, benoemt nadelen en belicht de negatieve kanten van het onderwerp.
Groene penJe beschrijft het onderwerp vanuit verschillende creatieve invalshoeken, op een originele manier.
Rode penJe legt emoties en gevoelens bloot en weet daarbij een gevoelige snaar te raken bij je lezers.
Gele penJe beschrijft de voordelen van het onderwerp, de kansen die het creëert, alles met een optimistische toon.

Kies het juiste perspectief

Leuk al die perspectieven, maar hoe bepaal je wanneer je welk perspectief kiest? Dat is afhankelijk van het type shopper waarvoor je jouw tekst wilt schrijven. Schrijf je een tekst voor een seeker, schrijf dan met het perspectief van de witte en de blauwe pen. Perspectieven die ook goed bij een researcher passen, maar voor dit type kun je de tekst het beste aanvullen met de perspectieven van de gele en zwarte pen. Wil je schrijven voor een bargain hunter? Beschrijf je onderwerp dan vanuit het perspectief van de witte en zwarte pen. De window shopper leest juist graag teksten vanuit het perspectief van de groene en rode pen. Je kunt uiteraard een tekst schrijven die bedoeld is voor meerdere type shoppers, maar houd er rekening mee dat je tekst minder goed aanslaat als je twee type shoppers aan wilt spreken die niks met elkaar gemeen hebben, bijvoorbeeld een window shopper en een bargain hunter.

  • Seeker: witte en blauwe pen;
  • Researcher: witte, blauwe, gele en zwarte pen;
  • Bargain hunter: witte en zwarte pen;
  • Window shopper:groene en rode pen.

Houd het leuk

Om je lezers op de juiste manier aan te spreken móét je dus nadenken over het type shopper dat je wilt aanspreken. Verschillende type shoppers hebben nou eenmaal een voorkeur voor verschillende perspectieven, maar beperk jezelf niet te veel in je creativiteit. De type shoppers en verschillende perspectieven laten genoeg ruimte over om je fantasie de vrije loop te laten. Houd het leuk, houd het luchtig, gooi je creativiteit in de strijd en heb plezier in wat je schrijft!

Wil je graag een eerste aanzet voor je content-plan en doelgroepgericht schrijven? Onze blogs over de verschillende type online shoppers. Ga je liever direct met ons aan de slag? Neem gerust contact met ons op. Dan vertellen we je alles over onze visie op content vanuit een strategie, wat het voor jouw onderneming kan betekenen.

Geschreven door Manon,