Aangenaam: de vier type online shoppers

En hoe je voor ze schrijft

Content schrijf je, als het goed is, voor je bezoekers. Tientallen, zo niet honderden of duizenden mensen per dag bezoeken je webshop en voor elk van hen moet je de pagina’s zo optimaliseren dat ze voldoen aan hun behoeften. Maar voor je content kan schrijven voor je bezoekers, moet je ze eerst leren kennen. Als je niet weet voor wie je schrijft, hoe weet je dan op welke manier je ze het beste iets kunt vertellen? Laat staan een strategie kan bedenken die aansluit op hun behoeften. Content schrijven zonder je te verdiepen in je lezers is een beetje als een landschildpad aanschaffen, geen research doen en het vervolgens in het water gooien. Je hebt geen idee wat ze nodig hebben en dat is killing! Voor de landschildpad in dit metafoor letterlijk, al help je je conversies en bezoekersaantallen op deze manier ook behoorlijk om zeep.

Hoe kun je je verdiepen in je doelgroep? Je kunt een begin maken door te erkennen dat ‘de klant’ niet één groep is, net als schildpadden. Ja ik vergelijk je klanten met schildpadden, nee dat is niet raar. Het zijn prachtige dieren die, net als je klanten, in alle soorten en maten bestaan. Er zitten cruciale verschillen in de soorten klanten die je bedient via je webshop. In de basis kunnen we vier type online shoppers onderscheiden, met elk hun eigenaardigheden, voordelen en voorkeuren als het op content aankomt. Ik zal ze aan je voorstellen!

Korte en duidelijke content voor Seeker

Dit is Seeker. Seeker beslist snel, weet wat hij wil, zoekt een specifiek product en weet al precies welk merk en model hij straks bestelt. Hij hoeft alleen nog maar te bepalen bij wie hij zijn product koopt en dat doet hij op basis van emotie. Seeker moet dus een goed gevoel krijgen als hij op je webshop terecht komt. Jouw taak is dus Seeker zo snel mogelijk naar het juiste product leiden en zorgen dat je webshop betrouwbaar over komt (en dat je betrouwbaar bent natuurlijk, maar dat spreekt voor zich). Je kunt je webshop zo optimaliseren dat Seeker via de zoekmachine direct op de productpagina terecht komt, maar komt hij binnen op je home pagina, dan is een strakke navigatie is ook van belang. In korte maar overtuigende teksten verleid je hem uiteindelijk om het product bij jou te kopen.

De prijs is één van de belangrijkste factoren in een aankoopproces. Maar ben je niet in staat om de laagste prijs te bieden of wil je simpelweg niet de goedkoopste zijn, dan is dat voor Seeker geen probleem. Hij is namelijk bereid om meer uit te geven aan een product als hij weet waar hij extra voor betaalt. Laat dus weten waarom hij bij jou niet de laagste prijs betaalt. Bied je uitmuntende service? Heb je een geweldig retourbeleid? Geef je advies op maat? Kun je razendsnel leveren? Als je Seeker met deze punten weet te overtuigen om het product bij jou te kopen, dan ben je gegarandeerd een klant rijker.

Seeker heeft interesse in de feiten en cijfers van het onderwerp, maar naast kale, objectieve informatie leest hij ook graag de voordelen die het onderwerp of je service hem opleveren. Je kunt met je content Seeker op twee niveaus aanspreken: het verstand of het gevoel. Kies je voor verstand dan informeer en overtuig je hem met een logische opbouw in je tekst en sterke bewijsvoering. Je schrijft je tekst in een zakelijke stijl. De werkelijkheid is dan het uitgangspunt en taal het instrument. Gaat je voorkeur uit naar gevoel, maak dan gebruik van het retorische middel pathos. Als schrijver vertolk je jouw gedachten, gevoelens en beelden over het onderwerp, waarmee je de lezer (Seeker in dit geval) beïnvloedt of verleidt. Schrijf je op het niveau van gevoel, schrijf dan in een persoonlijke stijl.

Snel, kort en duidelijk; dat is waar Seeker warm voor loopt. Neem hem dan ook niet kwalijk als hij je lange teksten liever niet leest, maar help hem een beetje door de belangrijkste punten en links in het begin van je tekst te zetten. 

 • Doel: informeren/overtuigen of overreden/verleiden
 • Leest graag: feiten en cijfers, positieve kanten en voordelen
 • Stijl: zakelijk of persoonlijk (afhankelijk van het doel)

Researcher houdt van achtergrondinformatie

Dit hier is Researcher, een echte onderzoeker, een informatieverzamelaar in hart en nieren. Researcher wil het fijne weten van het product dat hij wil hebben. Welk model of merk hij uiteindelijk aanschaft ligt nog helemaal open. Om dat te bepalen moet hij eerst meer informatie verzamelen. Researcher browst dus met een doel. Hij beslist langzaam, op basis van feiten. Je kunt Researcher helpen met het vinden van het juiste product. Begeleid hem in zijn zoektocht en neem hem aan de hand mee van pagina naar pagina. Dit doe je door duidelijke categorieën te maken waarin hij de producten kan vinden die hij zoekt. Terwijl Researcher daar browst voorzie je hem van links naar soortgelijke of relevante producten zodat hij alle beschikbare opties kan zien. 

Researcher zoekt betrouwbare bronnen in de vorm van experts of ervaringsdeskundigen. Hij leest graag leerzame artikelen over je product. Schrijf dus artikelen voor hem met achtergrond informatie of waarin hij meerdere merken of modellen met elkaar kan vergelijken. Beschrijf je producten tot op detail voor hem en voorzie hem daarbij van reviews zodat hij zijn keuze kan baseren op de informatie van gebruikers die hem voor gingen. Met deze informatie kan hij een weloverwogen beslissing maken. 

Researcher neemt de tijd om informatie te verzamelen en maakt zijn beslissing op basis van feiten. Als lezer wil hij zoveel mogelijk informatie en details van het productaanbod. Het is dan ook niet gek dat je voor Researcher veel verschillende soorten content kunt produceren, met verschillende doelen. Researcher leest net als Seeker graag feiten en cijfers over het onderwerp, maar heeft ook behoefte aan zekerheid. Laat dus niets aan het toeval over. Beantwoord alle mogelijke vragen die hij kan hebben. Net als Seeker leest hij graag de positieve kanten en voordelen van het onderwerp. Maar omdat Researcher graag zoveel mogelijk informatie verzamelt kan het geen kwaad om ook kritisch naar het onderwerp te kijken. Zo kan hij een goede en volledige vergelijking maken tussen verschillende producten.

Researcher zoekt graag verdieping dus wees niet bang om tot in detail in te gaan op bepaalde facetten van het onderwerp. Je kunt hem, net als Seeker aanspreken op de niveaus verstand en gevoel. Het doel van een tekst voor Researcher kan dus zijn om te informeren/overtuigen of beïnvloeden/verleiden. Afhankelijk van het doel kan je de tekst schrijven in een zakelijke of persoonlijke stijl. Het grootste verschil tussen Seeker en Researcher zit voornamelijk in de hoeveelheid informatie die ze tot zich nemen, wat je dus ook meer mogelijkheden geeft in de soorten content die je kunt inzetten voor Researcher.

Veel kennis en achtergrondinformatie over het product en het merk laten Researcher zien dat je een expert bent op het gebied van je product. Dat kan hij wel waarderen. En als je hem de informatie geeft die hij zoekt, dan is de kans groot dat hij uiteindelijk je klant wordt.

 • Doel: informeren/overtuigen of overreden/verleiden
 • Leest graag: feiten en cijfers, diepgaande informatie, positieve kanten en voordelen, kritische punten van het onderwerp
 • Stijl: zakelijk of persoonlijk (afhankelijk van het doel)

De beste prijs voor Bargain hunter

What’s in a name! Bargain hunter is natuurlijk een echte koopjesjagers en zoekt naar de beste deals. Hij beslist snel, op basis van feiten. Ik wil je graag uitgebreid vertellen over Bargain hunter, maar feit is dat hij zijn content het liefst kort en bondig heeft. Je houd dus rekening met een aantal dingen als je voor hem schrijft. Je haalt deze koopjesjager onder andere binnen met coupons, een koopjeshoek of gratis verzending.

In je content voor Bargain hunter gebruik je feiten en cijfers over het onderwerp en houd je het kort. Je hoeft niet eens hele zinnen te gebruiken, duidelijke USP’s volstaan meestal al. Maar vergis je niet, die zijn nog best lastig te formuleren! Je kunt Bargain hunter aanspreken op het niveau van het verstand. Je schrijft de tekst dus in een zakelijke stijl en informeert en/of overtuigt hem hiermee. Vergeet vooral niet de financiële voordelen te noemen! Ik bedoel, kijk naar zijn naam…

Bied je de beste prijs? Dan kun je Bargain hunter tot je klant rekenen. Laat dit wel duidelijk zien op opvallende plekken, hij heeft namelijk geen tijd te verliezen in zijn jacht op de beste deals.

 • Doel: informeren/overtuigen
 • Leest graag: feiten en cijfers
 • Stijl: zakelijk

Window shopper zoekt beleving

‘Ik neus alleen even rond.’ Net als in de winkelstraat bestaat het grootste gedeelte van de bezoekers op webshops uit argeloze passanten. Ze zoeken entertainment, inspiratie of misschien een cadeau. Maak kennis met Window shopper: hij heeft geen specifiek product of doel in gedachte en is daarom ontzettend lastig om te zetten tot een kopende klant. Window shopper beslist langzaam, op basis van emotie. Hij wil eigenlijk geen hulp, weinig informatie en kijkt zonder dat hij iets nodig heeft, je hele winkel door.

Window shopper shopt voor beleving, vermaak, inspiratie en entertainment. Om hem zo lang mogelijk in je webshop te houden moet je hem verrassen. Opvallende content waarmee je beleving creëert. Je kunt Window shopper aan je binden door content te maken waarin jij je mening geeft, of de emoties en gevoelens beschrijft die het onderwerp oproepen. Verpak je dit in creatieve content of belicht je een andere invalshoek, dan is Window shopper in zijn nopjes. Spreek hem aan op het niveau van intuïtie, waarbij je doel is om hem te verbinden of te ontroeren. Je neemt hem mee op reis en vertelt een verhaal waarmee je een sterke band kweekt met Window shopper. Je doet een appel op zijn verbeelding en laat hem het verhaal ervaren op het diepste niveau. Window shopper kan je ook aanspreken op het gevoelsniveau waarbij je hem overreedt en verleidt. 

Beleving is het sleutelwoord bij Window shopper. Heb je verrassende content of juist een ontroerend verhaal? Dan komt hij graag bij je terug om te genieten van meer van je content. Window shopper koopt misschien niet direct, maar als hij al regelmatig op je webshop komt voor je content dan ben jij de eerste aan wie hij denkt als hij het product nodig heeft dat je verkoopt!

 • Doel: verbinden/ontroeren of overreden/verleiden
 • Leest graag: persoonlijke verhalen, ervaringen, inspiratie, creatieve content, nieuwe invalshoeken, emoties en gevoelens die het onderwerp oproepen
 • Stijl: persoonlijk

Van nieuwe bezoeker naar trouwe klant

Oke, je hebt Seeker, Researcher, Bargain hunter en Window shopper alle vier zover gekregen dat ze een eerste aankoop bij je doen. Je hebt ze geholpen om het product te vinden dat ze nodig hadden (of waarvan ze niet eens wisten dat ze het nodig hadden). De kans is nu veel groter dat ze je shop nog eens bezoeken en dat is het moment om je content in te richten voor een vijfde type shopper: de trouwe klant. Trouwe klanten zijn in veel gevallen de levenslijn van een succesvolle shop. Schroom dus niet om tijd, energie en geld te investeren in vervolgaankopen bijvoorbeeld door je content te schrijven aan de hand van verschillende perspectieven. Maar onthoud wel dat bezoekers geen vervolgaankopen kunnen doen als ze geen eerste aankoop doen.

Dat waren ze: vier (eigenlijk vijf) verschillende type schildpadden, sorry, online shoppers! Je kunt elk type nog veel uitgebreider uitwerken, maar dan spreken we van buyer personas. En daarvoor moet je veel meer onderzoek doen bij je doelgroep.

Veel schrijfplezier!

En heb je hulp nodig bij het organiseren en schrijven van je content? Speciaal voor jou hebben we een stappenplan ontwikkeld. In negen stappen creëer je een waterdichte strategie voor je content en schrijf je op een gestructureerde manier teksten die bijdragen aan je omzet!

Geschreven door Manon,