Start met verkopen van artikelen uit je webshop via Bol.com

Het bereik van Bol.com is immens, naar eigen zeggen zo’n 7 miljoen mensen. Hoeveel je er zelf daadwerkelijk bereikt hangt natuurlijk af van onder andere je productaanbod, maar dat lijkt ons logisch. Hoe dan ook: Bol.com biedt een kant-en-klaar platform voor je artikelen en dient als een extra etalage voor je webshop. De Magento webshops die wij voor onze klanten bouwen, worden dan ook regelmatig gekoppeld met Bol.com.

Hoe start je met verkoop via Bol.com?

Bol.com verwelkomt graag nieuwe verkopers, natuurlijk in de hoop om Amazon voor te blijven, maar het platform kijkt ook serieus of er een klik is tussen de verkoper en het platform. Door middel van een korte vragenlijst weet je direct of je in aanmerking komt.

 1.   Passen je producten in een van de bestaande categorieën van bol.com?
 2.  Hebben je producten een EAN of ISBN?
 3.  Kun je binnen 1-8 werkdagen leveren?
 4.  Sta je minimaal 3 weken ingeschreven bij de KvK of het Belgisch Handelsregister en heb je een btw-nummer?
 5.  Kunnen klanten je producten binnen 14 dagen retour sturen, als ze dat willen?
 6.  Kun je vragen van klanten binnen 24 uur uur beantwoorden?
 7.  Voldoe je aan de servicenormen? Bekijk hier de servicenormen van Bol.com

Is het antwoord op elke vraag “ja’? Huppakee, direct aan de slag!

Waar moet je op letten?

Lees de Algemene voorwaarden goed door. Ik licht een aantal punten voor je uit:

 • Verkopers zijn verantwoordelijk voor hun eigen assortiment. Je kunt alleen legale producten aanbieden en je hebt een licentie nodig voor de producten die je aanbiedt.
 • Klanten kunnen bestellingen gratis retourneren. Dit geldt niet bij grote artikelen die moeten worden opgehaald.
 • 21 dagen nadat een product verkocht is, betaalt Bol.com je uit.
 • Prijzen van je producten zijn marktconform.
 • Als verkoper van je producten ben je zelf verantwoordelijk voor de productomschrijving en afbeeldingen bij je producten, dit regelt Bol.com niet en hiervoor is een Bol.com-koppeling met je webshop vaak wel handig.

Hoe werkt het aanmelden bij Bol.com?

Aanmelden bij Bol.com doe je in een paar simpele stappen:

 1. Om een verkoopaccount aan te maken, heb je een Bol.com koopaccount nodig. Dit is het account waarmee je als klant bij Bol.com bestelt. Heb je die nog niet, maak er dan een aan (kost je maar één minuut).
 2. Log in met je koopaccount op Bol.com. In het dropdownmenu, bij Welkom, zie je ‘Verkoopaccount’. Klik hierop. Doorloop de stappen en vul je contactgegevens, winkelnaam en bankrekeningnummer in.
 3. Controleer je gegevens en accepteer de voorwaarden om je verkoopaccount aan te maken.
 4. Je ontvangt een e-mail van Bol.com, waarin je wordt gevraagd je aanmelding te bevestigen. Daarna ontvang je binnen twee werkdagen een brief op je vestigingsadres met een verificatiecode. Wanneer je daarna inlogt in je verkoopaccount, vul je deze code in. Als je dat gedaan hebt, ben je klaar om producten in te voeren en te starten met je verkoop via het platform.

6 handige tips voor verkopen via Bol.com

Natuurlijk hebben wij er zelf belang bij dat onze klanten zo succesvol mogelijk zijn en dan het liefst op eigen kracht. Want hoe minder omzet er verloren gaat aan het tot stand brengen van een sale, hoe meer onze klant kan investeren in het doorontwikkelen van de shop en kan investeren in onderdelen als klantenservice en productontwikkeling. Zo ontwikkelen zij een excellente operatie. Daarom geven we een aantal handige tips als jij je producten via Bol.com wilt verkopen.

1 – Check je verkoop-marges

Bol.com levert haar dienst natuurlijk niet voor niets, alle partijen moeten er wat aan verdienen. Het spreekt misschien voor zich, maar je zult niet de eerste zijn die er achteraf achter komt dat ze er geld op moeten toeleggen. Bekijk vooraf goed wat je afdraagt aan Bol.com en of het uit kan.

2 – Check je marges, maar kijk verder dan je neus lang is

Wel eens gehoord van customer life-cycle en lifetime customer value? Dit zijn modellen waarmee je berekent hoeveel een klant voor jou waard is. Bekijk, bijvoorbeeld via Google Analytics of in je webshop-rapportages, wat het aantal keer is dat een klant gemiddeld bestelt en voor welk bedrag klanten bij jou bestellen. Op basis hiervan kun je hele zinnige dingen zeggen over de kosten van verkoop via Bol.com.

3 – Plan je verkoop-strategie

Als je de waarde van een klant hebt uitgerekend, dan weet je precies hoeveel je mogelijk per klant laat liggen wanneer je verkoopstrategie niet optimaal functioneert. Wij adviseren onze klanten over de voor hun beste strategie, waarin we rekening houden met de vraag: hoe zorgen we ervoor dat klanten die hun eerste bestelling via Bol.com hebben gedaan, klant worden bij jou zelf? Dit kun je onder andere doen door middel van goed sales-materiaal, goede e-mail campagnes en een gestructureerde contentstrategie.

4 – Ontwikkel een prijs-strategie

Als je via Bol.com verkoopt krijg je te maken met kosten, zoals we al aangaven bij punt 1. Om niet helemaal leeg te lopen, zet je slechts een deel van je assortiment in de etalages van Bol.com. Uiteraard het deel met een goede marge. Heb je nu te maken met laag geprijsde producten en daardoor ook een kleine marge? Dan zie je waarschijnlijk je verdiensten als sneeuw voor de zon verdwijnen door A) de afdracht aan bol.com en B) de kosten voor bijvoorbeeld verzending. Je moet er dan goed over nadenken wil je aan deze verkopen iets overhouden. Een slimme manier om je bestelbedrag voldoende te verhogen, is door bundels aan te bieden.

5- Kies je assortiment

Werk eerst de bovenstaande punten uit. Denk overal goed over na en zet je bevindingen op papier. Gedaan? Mooi, dan is het tijd om slimme keuzes te maken in je assortiment. Wat bied je aan? Kies voor artikelen die door de brievenbus passen, zodat je verzendkosten laag blijven, of artikelen waarvan je (gezien je concurrentie) je prijzen nog iets kunt verhogen.

6 – Bekijk je omslagpunt

Verkopen via Bol.com is natuurlijk een mooie boost in je omzet, maar dat betekent niet dat je op andere vlakken stil kunt blijven zitten. Optimaliseer je inkoop, blijf je webshop doorontwikkelen, perfectioneer je SEO-werkzaamheden, e-mail marketing, contentstrategie, enzovoort. Je omzet moet niet alleen maar groeien door verkopen via Bol.com, maar je wilt via je eigen webshop ook meer verkopen. Denk dus ook na op welk punt je de verkoop via Bol.com wilt terugschroeven. Zo voorkom je dat jij je eigen webshop kannibaliseert via Bol.com en waardevolle omzet laat liggen.

Geschreven door Marissen,

Je webshop laten groeien

en Bol.com lekker laten regelen?

neem contact op