Content vanuit een strategie: in 9 stappen een waterdichte aanpak

– Ook interessant om zelfstandig uit te voeren

Content is King! (Of Queen, maar net welke je voorkeur heeft). Maar dat weet je natuurlijk al. Je weet ook dat alles draait om relevante content, het liefst zoveel mogelijk, want: hoe meer, hoe beter. Je weet dat je relevante zoekwoorden moet gebruiken, want dan kunnen klanten je vinden in zoekmachines, en je weet ook dat je de lezer van je content consequent moet aanspreken met je of u. Je weet het allemaal, maar toch moet je met lede ogen aanzien hoe concurrenten meer content produceren, dat gestructureerd doen en er potverdikke nog aanzienlijk beter mee scoren in zoekmachines ook!

Uitbesteden levert seo-technisch best goede teksten op, maar als je eerlijk bent besef je dat het inhoudelijk de belabberdste teksten zijn die je hebt gelezen. Zelf schrijven liet ook wat te wensen over, maar welke opties heb je dan nog? Of is content simpelweg niet voor jou weggelegd?

Ik zal je een geheimpje vertellen, niet echt een geheimpje want dit weet je ook al: 

Content is voor iedereen!

Iedereen? 

Ja, echt iedereen. Sommigen hebben alleen wat hulp nodig om het beste eruit te halen. 

Om bij jou het onderste uit de kan te halen ontwikkelen we samen met jou in negen stappen een waterdichte contentstrategie voor je bedrijf. De negen stappen hebben we ingedeeld in 3 fases, namelijk: 

Fase 1: Jezelf en de klant leren kennen 

Fase 2: Grip krijgen op je content 

Fase 3: Meten, evalueren en content-cyclus implementeren

In deze drie fases, opgedeeld in negen stappen, ontwikkelen we een strategie waarmee je gestructureerd inhoudelijk goede content kunt maken, die relevant is voor je bezoekers. Wil je de uitdaging met ons aangaan? Dan doorlopen we de volgende negen stappen in drie fases om ervoor te zorgen dat je hoog scoort in zoekmachines en ook nog eens een hogere omzet haalt: 

Fase 1: Jezelf en je klant leren kennen

1. Kennismaking

2. Workshop

3. Nulmeting

4. Behoefte van de klant in kaart brengen

Fase 2: Grip krijgen op je content

5. Contentanalyse

6. Contentcreatie

7. Content plaatsen en monitoren

Fase 3: Meten, evalueren en de content-cyclus implementeren 

8. Meten

9. Evalueren

Te mooi om waar te zijn? Om je alvast een indruk te geven van onze aanpak, leggen we de stappen hieronder voor je uit.

Fase 1: Jezelf en je klant leren kennen

In fase 1 leggen we nadruk op het leren kennen van jezelf, je bedrijf en je klant. In deze fase houden we een kennismakingsgesprek en een workshop zodat je een goed beeld krijgt van je organisatie en weet wat jouw sterke punten zijn. We maken een nulmeting om de huidige prestaties van je webshop te bepalen en brengen de behoefte van je klant in kaart zodat je weet waar zij naar op zoek zijn.

Stap 1: Kennismaking

We maken eerst even kennis. Zonder kennismaking kunnen we niet beginnen. In het kort: we drinken een kopje koffie, brengen in kaart hoe je nu jouw content maakt, waar je het publiceert en welk doel je wilt bereiken met jouw content. In de praktijk komt er zeker wel wat meer bij kijken. Met een jarenlange oorsprong in design weten we namelijk als geen ander hoe je een goede intake doet en écht in de huid van de klant kruipt. Met die ruime ervaring, de kennis van enkele andere slimme methoden uit het communicatie-vak en de uitgebreide kennismaking zijn we goed in staat om later content te produceren die je webshop én je bezoeker goed doet.

Stap 2: Workshop

Een leerzame dag waarin je samen met ons je doelgroep net iets dieper leert analyseren. Je leert over de verschillende type online shoppers en je maakt kennis met de type online shoppers die jouw webshop bezoeken. Dit zijn de shoppers waarvoor je straks sterke, op maat gemaakte content schrijft. We brengen in kaart welke eigenschappen ze hebben, wat hun verwachtingen zijn, welke vragen zij hebben en waarom ze jou boven je concurrent verkiezen of waarom je concurrent juist een streepje voor heeft. Jouw eigen specifieke expertisegebieden zijn minstens zo belangrijk, dus ook hier gaan we dieper op in. We structureren je expertisegebieden op een overzichtelijke wijze, zodat je precies weet waarmee je jouw (potentiële) publiek goed kunt bedienen. Je kunt natuurlijk het beste content maken over dat waar jij verstand van hebt. Door dat goed in kaart te brengen kunnen we later in het proces ook een zogenoemde content-backlog opstellen.

Bereid je dus voor op een voorraad gekleurde notitieblokjes en lekkere koffie. Dan zorgen wij voor een hoop inzichten en “aha-momenten”!

Stap 3: Nulmeting

Bij stap één heb je ons verteld wat je wilt bereiken met je content: je doelstelling. Meer bezoekers, hogere conversie, hogere verkoopwaarde, een combinatie hiervan of misschien wel heel iets anders. Om te kunnen bepalen of we het doel halen moeten we natuurlijk weten wat de huidige prestaties van je webshop en content zijn. Dit doen we aan de hand van een nulmeting. De nulmeting bevat een aantal vaste onderdelen zoals het aantal bezoekers, bezoekers uit zoekmachines, bounce percentage, sessieduur en conversieratio. Afhankelijk van de webshop voegen we nog een aantal specifieke onderdelen toe die ons een dieper inzicht geven in de huidige prestaties van je shop. Dankzij onze uitgebreide ervaring in online marketing zijn we in staat om op individueel niveau te bepalen welke extra onderdelen toegevoegde waarde leveren aan de nulmeting. Na de nulmeting weten we precies wat de sterke kanten van je webshop zijn en op welke punten je actie moet ondernemen. Met deze informatie stellen we meetbare KPI’s vast en kunnen we gericht aan het werk!

Stap 4: Behoefte van de klant in kaart brengen

We hebben op dit punt al ontzettend veel informatie verzameld, maar voor we als een kip zonder kop beginnen te typen en content online slingeren moeten we nog één ding achterhalen: wat willen jouw klanten nou eigenlijk lezen, zien of horen? Willen ze dat je alleen hun vragen beantwoordt? Hebben ze behoefte aan entertainment? Zijn ze op zoek naar een hechte band met jouw bedrijf? Zolang je geen antwoord hebt op deze vraag schiet je met hagel. Met een flinke dosis mazzel schiet je raak, maar het overgrote deel van je inspanningen is tevergeefs en dus verspilde moeite. 

Je klant interviewen

Om te achterhalen waar je klant precies behoefte aan heeft zit er maar één ding op: we vragen het ze. Heel simpel, via een mailtje of misschien een enquête. Maar het liefst via de telefoon. En dat is niet zomaar. Om een goed beeld te krijgen van de behoefte van je klant draait het niet per se om heel veel vragen stellen, maar vooral om heel goed luisteren. Als we heel goed luisteren kunnen we weer de juiste vragen stellen en als we de juiste vragen stellen krijgen we de informatie die we nodig hebben om te bepalen wat de behoefte van jouw klant is. Die behoefte is uiteindelijk de basis voor de inhoud van je content. Een simpel principe wat nog best lastig uit te voeren is, want wat zijn nou de juiste vragen? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven, maar is afhankelijk van de persoon aan wie je de vragen stelt. Dankzij onze ervaring met klantinterviews zijn we in staat om in korte gesprekken van tien tot twintig minuten de behoefte van jouw klanten bloot te leggen, waardoor je een schat aan waardevolle informatie verzamelt.

Persona’s maken

Om de behoefte van je klant duidelijk vorm te geven en te structureren, gieten we het in de vorm van zogenaamde ‘Buyers Personas’. Dit zijn blauwdrukken van jouw klanten waarin we hun behoefte op specifieke sleutelpunten in kaart brengen en waar je ook hun taalgebruik in kunt lezen zodat je nog beter kan inspelen op wat jouw klanten willen.

Door in te spelen op de behoefte van je klant schiet je artikel na artikel raak: geen hagelschot, maar een sniper schot.

Fase 2: Grip krijgen op je content

Fase 2 draait om de organisatie van jouw content. We kijken eerst kritisch naar de content die je al hebt gemaakt om te bepalen waar de sterke punten en de pijnpunten liggen. Vervolgens bepalen we de daadwerkelijke inhoud van je content en in welke vorm we het publiceren. Als we dat hebben bepaald, maken we een planning voor jouw content en kunnen we beginnen met de daadwerkelijk creatie. Na de creatie is het dan eindelijk tijd om je content te publiceren en kunnen we checken wat onze inspanningen opleveren! 

Stap 5: Contentanalyse

Je hebt uiteraard zelf al content geschreven of laten schrijven, misschien zelfs al gepubliceerd, maar het is niet altijd of soms zelfs nooit het door jou gewenste “schot in de roos”. Daarom ben je hier immers terecht gekomen en om die reden lees je nu waarschijnlijk nog dit artikel. 

Een goede content-analyse is een belangrijke stap in het proces en in deze stap gaan wij aan de hand van een checklist na wat de sterke punten van je content zijn, maar nog belangrijker, we kijken ook op welke punten je jouw content kunt aanpassen om je content waardevoller te maken voor je publiek en de zoekmachine. We kijken ook naar de kanalen waarop jij je content plaatst en in welke frequentie je dat doet. Je content kan namelijk top zijn, maar als je niet in een regelmatig ritme publiceert of je content op de verkeerde kanalen publiceert haal je nog niet het onderste uit de spreekwoordelijke kan.

Kennis combineren door samenwerken

De kracht van een goede contentanalyse zit ‘m in het verkrijgen van een compleet en volledig beeld. Daarom houden we rekening met de verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de prestaties van de content. We vinden het belangrijk om jou als uiteindelijke maker van de content te betrekken bij deze analyse. Op deze manier kunnen we jouw kennis over het onderwerp combineren met onze kennis over je hoe goede content schrijft en zo een krachtigere analyse maken. Hierin maken wij het onderscheid en leggen we een sterke basis om later in het proces content te creëren die echt verschil maakt.

Stap 6: Contentcreatie

Eindelijk het punt waar je naar op zoek was! Heb je nou vanaf boven direct naar dit punt gescrold dan zou ik je toch adviseren eerst stap één tot en met vijf lezen te lezen. Die bevatten namelijk waardevolle informatie over het analyseren van je doelgroep, het uitpluizen van je eigen expertisegebied, je prestaties meten en het in kaart brengen van de behoefte van je klant.

Voor degenen die nu al klaar zitten met een geopend Word document, in de startblokken om het eerste artikel te schrijven, neem even een stapje terug. We hebben alle benodigde informatie verzameld: we weten wat jouw expertise gebied is, we weten wat jouw doelen zijn voor de content en we weten waar je klant behoefte aan heeft. Perfect! 

Voor we daadwerkelijk gaan produceren, brengen we structuur aan in deze informatie. We brainstormen over de inhoud van je content en in welke vorm we het gaan publiceren. Aan de hand van deze informatie maken we een backlog en een planning. Dankzij de backlog heb je altijd onderwerpen waar je over kunt schrijven en zodra de planning klaar is kan de productie van de content beginnen. Op dat moment weet je immers pas precies wanneer wat klaar moet zijn.

Zelf schrijven of uitbesteden

Wil je zelf je content schrijven? Dan voorzien wij je van een aantal tools die je helpen om de juiste lezers op de juiste manier aan te spreken en ze aan te zetten tot actie. Hiervoor hebben we een checklist ontworpen waarin we de eisen voor goede content beschrijven, leren we je hoe je schrijft met het juiste perspectief en stijlniveau en voorzien we je van een vragenlijst die je inzicht geeft hoe hoog jouw geschreven content scoort. Laat je content nog wel checken door een professional om alle schoonheidsfoutjes eruit te halen, zodat je straks content van topkwaliteit publiceert. 

Als je het niet zit zitten om je eigen content te schrijven dan doen wij dat uiteraard voor je. Onze ervaren tekstschrijvers zijn getraind in het schrijven van teksten die naadloos aansluiten op dat wat jouw klant wil lezen, maar ze houden ook rekening met de eisen die Google stelt aan content. Zo vervul je met jouw content niet alleen de behoefte van je klanten, maar scoor je ook beter in zoekmachines, wat op zijn beurt resulteert in een boost aan nieuwe bezoekers. Uiteraard houden onze tekstschrijvers ook rekening met jouw kennis over het onderwerp en raadplegen je dus voor inhoudelijke informatie. Wij zorgen ervoor dat je content altijd van uitmuntende kwaliteit is, perfect op elkaar aansluit en door jou is goedgekeurd.

Stap 7: Content plaatsen en monitoren

Je content is gemaakt, gecheckt en klaar voor publicatie! Je checkt je contentplanning: maandagochtend om tien uur moet de content online staan en besteed je er aandacht aan via verschillende social media kanalen zodat jouw volgers ook zien wat je geplaatst hebt. Even schrik je, want op dat moment staat er ook een afspraak gepland. Tenzij je jezelf in tweeën kan splitsen, moet één van de twee blijkbaar verschuiven. Geen zorgen, dat hoeft niet. Je content plannen we ruim van te voren in op je webshop en je social media kanalen. Kun jij gerust naar die afspraak terwijl je content netjes om tien uur automatisch online verschijnt. 

Staat je content eindelijk online? Dan is het aan ons de taak om het te monitoren. Dat doen we aan de hand van de nulmeting en KPI’s uit stap vier. Zo kunnen we precies zien of de gepubliceerde content de gestelde doelen haalt en waar we eventueel moeten bijsturen als het niet het gewenste effect heeft.

Fase 3: Meten, evalueren en de content-cyclus implementeren 

In fase 3 sluiten we onze eerste content-cyclus af. Zodra we alle content van de eerste cyclus hebben gepubliceerd, is het tijd om te meten wat het effect ervan is op jouw webshop. Moeten we nog wat bijschaven of overtreffen we alle verwachtingen?

Stap 8: Meten

We hebben gemonitord of je content de gestelde doelen haalt, maar na ongeveer drie maanden is het toch echt tijd om te checken wat het doet met de prestaties van je webshop. In stap vier kwamen niet alleen de KPI’s voor de content aan bod, maar je hebt ook keiharde doelen gesteld voor je webshop. Hetzij conversiegroei, meer traffic op je webshop, hogere ordewaarde etc. Je wilt natuurlijk weten of je jouw doel hebt behaald en hoe het komt dat je dit hebt behaald (of juist niet hebt behaald). Onze experts weten dankzij de nulmeting precies de krachten en pijnpunten aan te wijzen en kunnen je haarfijn vertellen of de resultaten te danken (of misschien te wijten) zijn aan de content, aan de strategie of dat er andere factoren op de webshop een rol spelen. Meten is weten en dankzij de meting kunnen we je precies vertellen waar je jouw content nog kan verbeteren en waar je moet bijsturen om nog betere resultaten te behalen!

Stap 9: Evalueren

In de negende en tevens laatste stap van ons stappenplan evalueren we de stappen. Wat ging goed en waar liggen verbeterpunten? We stellen nieuwe doelen voor een eventuele tweede cyclus en gaan weer aan de slag. Omdat de resultaten uit de eerste vijf stappen vast staan, stromen we met een tweede cyclus automatisch in bij punt zes. We kijken nog eens kritisch naar de backlog, vullen de backlog aan met nieuwe onderwerpen, houden rekening met de uitkomsten van de metingen en maken een nieuwe planning. Daarna beginnen we weer met het maken van content en, hoppa! Cyclus 2 gaat van start.

Zie je wel? In 9 stappen een waterdichte contentstrategie waarmee je gestructureerd inhoudelijk goede content schrijft, die relevant is voor je bezoekers, hoog scoort in zoekmachines en ook nog eens zorgt voor een hogere omzet!

Wil je weten wat onze aanpak voor jouw webshop kan betekenen? Je bent altijd welkom voor een vrijblijvende kennismaking waarin we je alles vertellen over ons stappenplan en de achterliggende visie, uiteraard onder het genot van een lekkere kop koffie.

Heb je gerichte vragen naar aanleiding van ons stappenplan of vragen over een van onze andere diensten? Dan mag je uiteraard ook bellen of mailen!

Geschreven door Manon,