Fijne Typografie op ’t web

Waar we “vroeguh” op het web nog beperkt waren tot Arial, Georgia, etc. kunnen we tegenwoordig helemaal los gaan in onze liefde voor verfijnde typografie. Webfonts does the magic! Met deze techniek kunnen we fonts insluiten <embedden> op onze servers en zijn we in staat om echte pareltjes op te leveren. Het is voor ons een perfect middel om onze offline uitingen voort te zetten op het web. Zo kunnen we de door ons ontworpen identiteiten op eenzelfde niveau in de bijbehorende websites of webshops doorvoeren en kunnen we voor onze klanten ook gewoon die kenmerkende huisstijl-letter online netjes toepassen. Onmisbaar wanneer je je realiseert dat bij ons in ieder geval al zo’n 70% van de communicatie online is en het dé manier is om je doelgroep snel te bereiken. We proberen hier bij de start van ons project al rekening mee te houden.

Wat is het verschil?

Eerder waren we beperkt tot het gebruik van systeemfonts en moesten we gebruik maken van techniek zoals Cufon, sIFR (op basis van flash! en javascript) en in het slechtse geval afbeeldingen. Dat is tegenwoordig op z’n zachts gezegd zeer onhandig. Google maar eens op de combinatie Flash + iPad en houd daarbij in je achterhoofd dat een steeds groter deel van je doelgroep je website of webshop bezoekt. Dan hebben we het nog niet eens over de technische onhandigheid van al deze ingewikkelde work-arounds.

Maar goed, de vraag was wat het verschil is. Nou, webfonts maken alle verschil en rekenen af met de hierboven genoemde nadelen. Daarvoor zijn een aantal Webfont services beschikbaar.

Hieronder noemen we kort een aantal services waar wij regelmatig gebruik van maken.

Daarnaast bieden de bekende uitgevers zoals MyFonts en Fontshop van de meeste lettertypes ook nette webkits aan. Onze twee favorieten en voor een klein stukje van je budget, heb je toch wel heel veel extra!

Heb je een klus voor ons en specifieke wensen, dan weet je waar je naar moet vragen. Mochten wij er al niet zelf mee komen 😉

Geschreven door Marissen,