een internetbureau kiezen

niet eventjes tussendoor

als je huidige partner niet meer brengt wat ie moet brengen of wanneer je je team wilt ondersteunen of ontlasten, dan is deze pagina bedoeld om je een stap verder te helpen.

Lees meer

Eerste hulp bij het kiezen van een internetbureau

Omdat we regelmatig te maken hebben met e-commerce ondernemers die op zoek zijn naar een internetbureau, ter vervanging of als aanvulling op interne medewerkers of als nieuwe partner wanneer de huidige samenwerking niet meer brengt wat ie moet brengen, is deze pagina bedoeld om je een stap verder te helpen. Zo hopen wij in ieder geval op dit vlak al ons nut te bewijzen.

Hoe kies ik een geschikt internetbureau of Magento partner?

Belangrijke vraag en uiteraard ook een goede vraag. Je gaat niet voor een maandje met een nieuw bureau in zee, het is beter dat het geen eenmalige actie is. Er zijn talloze voorbeelden te noemen van bedrijven die werken met “in-house developers” maar de meeste bedrijven kiezen ervoor om hun website of app te laten bouwen door een internetbureau, en dat is behoorlijk terecht. Het zelf opleiden van programmeurs is een vak apart en bovendien zijn er heel veel risico’s zoals deadlines die verplaatst worden (terwijl dat niet zou moeten) omdat prioriteiten veranderen, zijn programmeurs vooral bezig met het oplossen van bugs, is er een gebrek aan volledige kennis, enzovoort. De reden om voor een internetbureau te kiezen, wordt nu wel snel duidelijk: het bouwen, onderhouden en doorontwikkelen van een website is complex en niet gemakkelijk zelf te doen, zelfs niet met programmeurs in dienst. Als we ook nog de vaak benodigde extra koppelingen in beschouwing nemen, wordt het nog een stapje complexer. Voor het bouwen van een goede website of webshop is veel kennis nodig, kennis die je dus niet makkelijk zelf in huis haalt.

Een internetbureau kiezen is lastig en ook het zoeken van een zogenaamde magento-partner is niet makkelijk. Het aantal aanbieders op de markt neemt toe, allemaal hebben ze een andere kijk op de zaken en zeker op het gebied van Magento development heeft er de afgelopen twee jaar zelfs al een soort van niveau-ontwikkeling plaats gevonden. Er zijn op dit momenteen aantal niveau’s te zien:

 1. de zogenaamde kleine bureau’s met 1 of 2 programmeurs
 2. de middelgrote bureau’s met één of meerdere teams, waarbij de programmeurs gespecialiseerd zijn
 3. de enterprise-bureau’s, vaak hetzelfde als niveau 2 maar dan meer teams en vaak nog aangevuld met een business-consultant.

Als je meer over ons wilt weten, kun je het beste even onze pagina over onze werkwijze en aanpak lezen.

Maar goed, je wilt graag een keuze maken. Om het wat makkelijker te maken, en niet direct te zeggen: kies voor ons, proberen we door middel van een aantal punten te helpen bij het maken van een keuze.

De briefing voor een internetbureau of Magento-Partner

Het begint uiteraard bij de briefing. Wil je een goede response krijgen van het internet-bureau dat je op het oog hebt, dan is het alvast belangrijk om goed te weten wat je wilt, te weten wat je voornaamste uitdaging is en als het even kan ook te weten hoe je markt in elkaar zit.

In het kort zijn er een aantal punten die je in je briefing moet behandelen.

 •          Aanleiding /achtergrond
 •          Doelstellingen
 •          Doelgroep
 •          Design
 •          Techniek
 •          Planning
 •          Budget
 •          Verwachtingen

Wat ook kan, is gebruik maken van ons formulier om een project op te starten. Wel even wat werk, maar toch net iets makkelijker. Je kunt de resultaten naar jezelf mailen, dus je hoeft het niet alleen voor ons te gebruiken. Leen ons formulier gerust als aanzet voor je briefing.

Zijn we een ‘match’?

Wellicht een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen: matchen we een beetje lekker? Hebben we raakvlakken, vinden we elkaar interessant, zitten we misschien bij elkaar in de buurt of spreekt het werk van een internetbureau aan? Zelf vinden wij het eigenlijk een voorwaarde dat we matchen: het stelt ons in staat om ons werk goed te doen en tegelijkertijd zorgt het ervoor dat we met elkaar ook veel plezier beleven aan het samen behalen van de doelstellingen. Wat ons betreft is dat het échte teamwork!

Ervaring, bij voorkeur met Magento

Eigenlijk is dit een punt wat ik bij voorkeur niet eens zou behandelen. Het mag voor zich spreken, met name wanneer je een bureau van het niveau 2 of hoger zoekt, dat ervaring vereist is. Wij vinden zelf dat 1 jaar onvoldoende ervaring is, met name wanneer het Magento development betreft. Kennis van Magento 1, welke nog steeds zeer veel gebruikt wordt, is bijvoorbeeld absolute noodzaak als je aan de slag wil met een Magento 2 shop. Zelf hebben wij al tientallen Magento 1 shops ontwikkeld en ook voor Magento 2 zijn we de 10 inmiddels voorbij. En nee, dat is niet iets van het laatste jaar 😉

Tegelijkertijd kan ervaring het risico geven dat je oude kennis hebt. Het is belangrijk in je keuze dat er wordt geïnvesteerd in nieuwe technieken en je bureau goed op de hoogte is van de nieuwste ontwikkeling, richtlijnen voor zoekmachines, ervaring heeft andere systemen of vlakken die belangrijk zijn voor goede e-commerce.
In eerste instantie is dat natuurlijk het beste te beoordelen door te kijken naar de cases of projecten die gedaan zijn. Maak ook altijd even kennis maken met de programmeurs, wanneer je de eerste contacten hebt gelegd. Kijk of ze specialisten in huis hebben, dit zorgt in het algemeen voor een soepeler proces omdat alle verschillende disciplines op elkaar aansluiten en in plaats van op elkaar te wachten, er ook behoorlijk synchroon gewerkt kan worden.

Een heldere werkwijze, die ook bij je past

Het bouwen van een website is een proces, daarom is het belangrijk om te vragen aan het bureau wat hun werkwijze is. Hoe pakken zij een project aan? Softwareontwikkeling kan op een heel aantal verschillende manieren. Naar onze mening moet je afhaken als ze niet op z’n minst scrum interessant vinden of werken met planning die klassieke fase kent in het development-deel.

Het kan zijn dat de werkwijze van een internetbureau niet past binnen je organisatie, bijvoorbeeld als je een klassieke DMU  binnen je organisatie hanteert. In dat geval bekijk je met elkaar wat de situatie is en laat je het bureau een voorstel doen voor een werkwijze. Meer over onze werkwijze lees je hier.

Wil je meer weten over scrum, bestel dan eens het boekje “Get Agile” van Pieter Jongerius. Goedkoper kan via ons 😉 Stuur maar even een berichtje.

Stel selectiecriteria op

Welke zaken zijn maatgevend in je keuze? Om consistent te zijn in je afwegingen, bepaal je in ieder geval je belangrijkste selectiecriteria. Prijs, uurtarief, samenstelling team, maar ook zaken als design of locatie (wij zitten in Kampen, dicht bij Zwolle) kunnen belangrijke criteria zijn. Noteer ze voor jezelf en leg uiteindelijk de verschillende uitkomsten goed naast elkaar.

Bij het aanschrijven van internetbureau’s, kun je de criteria gelijk alvast delen. Het is een mooie manier om je in eerste instantie aan vast te houden.

Verder: een gebruiksvriendelijk CMS

Wanneer je voor ons zou kiezen of contact met ons op zou nemen, dan zou je je al verdiept hebben in het CMS. Dit omdat wij gespecialiseerd zijn in Magento, WordPress en Laraval in combinatie met maatwerk. Voor Drupal kunnen we partneren, maar andere CMS’en zijn eigenlijk al geen optie.
Ben je er nu nog niet uit, zorg dan dat je eerst gedegen onderzoek doet en al wel een voorkeur hebt. Je zoektocht naar een internet-bureau, zonder dat je een duidelijke voorkeur voor een CMS hebt, zal alle kanten uitgaan. Het zal heel lastig zijn om de bureaus op de belangrijkste criteria goed te kunnen vergelijken.

Om alvast een beetje richting te geven: zorg ervoor dat je je website redelijk eenvoudig zelf kunt beheren (je voor het simpele werk niet té afhankelijk bent van je bureau), zorg dat je cms veilig is (regelmatig wordt voorzien van updates en security-patches), je cms bij voorkeur een geschiedenis van gebruikers heeft (minimaal 5 jaar bestaat) en bij voorkeur open source is, omdat je dan veel grotere garantie op solide doorontwikkeling en bug-fixes hebt.

Uiteraard kun je altijd even vragen wat de motivatie is om voor een bepaald CMS te kiezen of hebben gekozen.

Een stapje extra: online Marketing

Een website of Magento webshop laten bouwen is één, maar deze ook echt succesvol maken is twee. Tegenwoordig is het niet voldoende om het hier bij te laten. Natuurlijk moet je je website of webshop eerst ontwerpen en bouwen, maar aanvullende zaken zoals SEA, SEO, e-mailmarketing, engagement, affilliate marketing, social media, etc. zijn tegenwoordig steeds belangrijker en bij onmisbaar. In het kort is het de vraag wat er wordt gedaan aan online marketing, informeer hier naar en check ook zeker wat er intern aan mogelijkheden zijn aangaande offline, want dat gedeelte blijft vaak wat onderbelicht.

Probeer ook te kijken of het bureau een gat kan invullen of extra kwaliteit kan brengen, op het moment dat je zelf al marketeers aan het werk hebt.

Heb je wat aan dit bericht gehad?
Deel het gerust of publiceer het door, want wie wil er nu geen goed internetbureau als partner?

Project opstarten?

Dat kan direct, maar mag ook na eerste een kennismaking

Maak een afspraak?