Wat is conversie? Een korte uitleg

Conversie binnen de e-commerce is het succesvol stimuleren van een bezoeker van een website of webshop tot het uitvoeren van een bepaalde actie (het conversiedoel). Meestal wordt het aantal succesvolle stimulansen in een percentage omgezet ten opzichte van het totale aantal (unieke) bezoekers; het conversie-percentage.

Meestal gaat het om een bestelling of betaling, maar het kan ook net zo goed een aanmelding voor een nieuwsbrief of registratie als gebruiker zijn wat het conversie-doel is.

Optimalisatie van conversie wordt steeds belangrijker. Enerzijds omdat er meer concurrentie is, maar vooral omdat er steeds meer budgetten nodig zijn om de bezoekers te verkrijgen (denk aan SEO, Adverteren, Branding, etc.) en een goede webshop te ontwikkelen. Met deze inspanning is het begrijpelijkerwijs uitermate belangrijk dat het een hoog percentage van je totaal aantal bezoekers op je website ook daadwerkelijk het conversiedoel bereikt. In het kort: conversieoptimalisatie is erop gericht een maximaal rendement te behalen uit bezoekers.

Conversie-strategie

Er zijn verschillende strategieën om de conversie op de website zelf te controleren:

  1. websitebezoekers zo snel mogelijk (ver)leiden en aansporen (tot) naar het doen van een aankoop / conversie
  2. psychologische stappen in een website inbouwen (verkoopstrategieën)
  3. aanpassen van de opmaak van een website
  4. een duidelijke call-to-action plaatsen
  5. aanpassen van het gebruiksgemak van een website
  6. snelheid van de website verhogen

Behalve de website is ook de service van de organisatie bepalend voor de conversie:

  1. de klantenservice
  2. de logistiek (verzendsnelheid, verpakking, extra services)
  3. de prijs-kwaliteitverhouding
  4. de duidelijkheid van bijvoorbeeld de totaalprijs (verzendkosten op het laatst toevoegen of juist meteen?)

In de praktijk wordt met conversie vooral op de website zelf gedoeld. Aanpassingen vinden plaats als een continu proces, waarbij regelmatig wordt gecontroleerd of de website nog te verbeteren is. Dit wordt door nauwkeurige analyses en aan de hand van verschillende theorieën gedaan, of er wordt gebruikgemaakt van de ‘best practise’-aanpak.

Een voorbeeld van ‘best practice‘-testen is A/B-testen. Hierbij krijgt de ene helft van de bezoekers de ene website te zien, en de andere helft de andere. Deze versies verschillen op een of meer punten van elkaar, waardoor de analist kan controleren of een bepaalde wijziging een positieve of negatieve invloed heeft op de conversie.

Geschreven door Marissen,