Je website voor mobiel

Mobiel internet neemt een grote vlucht en de verwachting is dat deze vlucht alleen nog maar groter wordt. Maar, wat is nu eigenlijk die invloed van een slechte, niet goed functionerende website? Dat is een extra interessante vraag wanneer we stil staan bij deze opkomst van mobiel internet-gedrag en het feit dat veeeeeel, heel veel, websites en webshops nog niet geschikt zijn voor mobiel.

De echte slimmerik houdt rekening met mobiel?
Zeker! Want diezelfde slimmerik weet dat in 2012 58% van de nederlanders een smartphone bezat, in 2013 dit percentage alleen maar toeneemt, dit toenemende aantal gebruikers voor 32% van het gebruik van deze apparaten wordt besteed aan browsen en dus het bezoeken van websites. Iedereen weet bovendien dat het gebruik van tablets voor browsen niet minder is dan de hier net genoemde cijfers. Pluis hier alle actuele cijfers over het gebruik van (mobiel) internet uit.

Conclusie: je bent níet goed bezig wanneer je deze trend negeert. Dat zal snel het antwoord zijn wanneer je jezelf afvraagt wat het doel van je aanwezigheid op het web is en constateert dat deze activiteit niet is afgestemd op je mobiele publiek. Daar willen we graag wat aan doen, want het blijkt een ontzettend slecht verhaal te zijn. Na het zien van onderstaande afbeelding, van marktonderzoeker Ruigrok, weet ik zeker dat je er snel wat aan wilt doen.

Het gebruik. Wie, wat en waar?

In Nederland is zowel de smartphone als de tablet mateloos populair en wordt het met name gebruikt voor het zoeken naar informatie en lezen van het laatste nieuws. Er zijn geen duidelijke cijfers bekend over wat nu op een tablet gebeurt of wat op een smartphone, maar feit is dat wij bij onze klanten een percentage van 34% op iOs (dus iPhone en iPad) zien. waarbij een tweedeling valt te maken van ±60% op smartphone en 40% op tablets. Op zich is dat gegeven iets om in je design rekening mee te houden, aangezien de tablet natuurlijk een groter scherm heeft. Maar, bij een goed responsive design is je website of webshop op ieder apparaat en dus scherm zichtbaar.

Andere belangrijke vraag is misschien waar het gebruik dan plaats vindt, onderweg of thuis. Als internetbureau zijn wij echter minder geïnteresseerd in die vraag wáár mobiel internet het meest wordt gebruikt. Wij vinden het vooral belangrijk om te constateren dát een website bezocht wordt. Dan is het natuurlijk doodzonde als de ervaring van je website-bezoeker vervolgens slecht is.

 

Wanneer is m’n website geschikt voor mobiel, kom ik goed over?

Helaas, nooit bijna zomaar. Check het maar eens even: http://www.responsinator.com/
De meeste websites bestaan uit meer dan alleen tekst, en ook een contactformulier of tekst in meerdere kolommen is een gemiddelde website niet vreemd. Dat zijn zomaar een aantal zaken die, wanneer zij niet geoptimaliseerd zijn, absoluut niet goed werken op een telefoon of tablet.

Laten we het daarnaast nu nog maar even niet hebben over de invloed van bijvoorbeeld traag ladende websites op de gemiddelde gebruikerservaring.

Wat doen we aan onze niet geschikte websites en/of webshops?

Van alles, maar waar beginnen we? In de eerste plaats beginnen we bij het duidelijk vaststellen van het doel van de website of webshop. Waarvoor deden we het ook alweer? Waar wil je je bezoekers in bedienen, wat moeten ze absoluut zien of weten wanneer ze je website bezoeken? Dat proberen we eerst helder vast te stellen en vervolgens zetten we eens precies op een rijtje met welke apparaten we dan te maken denken te hebben.

  • vaststellen doel website – voor een webshop is dat natuurlijk makkelijker.
  • Screening content – wat staar er op je website?
  • Inventariseren apparaten – vraagt de tablet een aparte versie?
  • Plan van aanpak voor design(s).

Aan de slag!

Dat kun je natuurlijk zelf doen en waarschijnlijk heb je voor de hierboven genoemde punten al ideeën over hoe dat dan zou moeten. Helaas schiet het vaak net iets tekort wanneer het gaat om details en uitvoering. Geen probleem, wij hebben ruime ervaring met mobiel en responsive webdesign en helpen je graag om ook je mobiele markt goed te bedienen. Weet jij wat je lead waard is en ben je er nu al wel lang over uit dat je toe bent aan een mobiele website, dan kun je ons direct inschakelen. Twijfel je nog, of heb jezelf echt geen idee waar je moet beginnen? Vraag dan een vrijblijvende scan voor je website aan.

Geloof je er ook in dat de wereld er beter uit ziet wanneer meer websites voor mobiel geschikt zijn? Heel goed! Deel dan deze post nog even en zo zijn we weer een stapje dichterbij.

Geschreven door Marissen,