Lezers overtuigen, verleiden of verbinden met gevoel

3 niveaus om je bezoekersaantallen en conversies te verhogen

Overtuigen met imago en emotie gebeurt al sinds de oudheid. 2000 jaar geleden schreef filosoof Aristoteles al een boek over retorica, oftewel de kunst van het overtuigen. ‘Top!’, zal je denken, ‘maar hoe pas ik een 2000 jaar oude theorie toe op m’n eigen content?’ Karel Witteveen baseerde de stijlniveaus in zijn boek Van Idee Naar Tekst op de retoriek van Aristoteles. De niveaus verstand, gevoel en intuïtie komen dus overeen met de klassieke retorica logos, pathos en ethos. Nu even in normaal Nederlands: als je weet voor wie je je content maakt en op welk stijlniveau je ze aanspreekt, dan kun je ze dankzij die oude, stoffige theorie uitstekend overtuigen, verleiden of aan je bedrijf verbinden.

Logica om in te spelen op het verstand

Niet per se de meest spannende teksten, maar bij het verstand (logos) is de werkelijkheid altijd het uitgangspunt. Je gebruikt dus rationele argumenten in een logische opbouw met een sterke bewijsvoering. Je kunt hiermee vooral types als een Seeker en Bargain hunter informeren en overtuigen. Kort, zakelijk en straight to the point is immers wat deze types aanspreekt. 

Laat zien dat je expert bent

‘Ik ben tandarts en ik raad je deze tandpasta aan’. Een beetje kort door de bocht, maar dit is wel de essentie van het gevoelsniveau oftewel ethos. In sommige gevallen, zoals die van de tandarts, spreken we ook wel eens van het ‘witte-jas-effect’. Zodra we als consumenten een witte jas zien, linken we dat aan autoriteit. Je weet wel, witte jas-dokter-slim-expert. Enfin, wat ik bedoel te zeggen is: we associëren iemand met een witte jas vaak met iemand die we moeten geloven en vertrouwen. 

Ik vraag je natuurlijk niet letterlijk om in een witte jas de bühne op te gaan en al je kennis bij iedereen te dumpen in de hoop dat je daarmee je product verkoopt. Het kan echter geen kwaad om te laten zien dat je een expert bent op je vakgebied. Je weet meer over jouw vakgebied dan het merendeel van de mensen. In je content kun je je kennis vertalen voor de dagelijkse gebruiker. Zo is het voor hen ook begrijpelijk, zonder dat je afbreuk doet aan je de kennis die je overbrengt. Dit zorgt ervoor dat je lezers je als eerlijk en geloofwaardig zien. Iets waar je vooral op in kan spelen bij Researchers, het type dat heel veel informatie bij betrouwbare bronnen zoekt in de vorm van experts. 

Maak gebruik van de emoties van je lezer

Op het niveau van intuïtie speel je in op de emoties van je lezer en doe je een appel op de verbeelding van de lezer. Ken je de kerstreclames van het Britse warenhuis John Lewis? Elk jaar rond Kerst brengen ze een reclame uit die je tot in je tenen ontroert. Prachtig staaltje pathos en ik ontken niet dat ik elk jaar weer een warm gevoel krijg als ik de nieuwe reclame zie. 

Dus: all out op de emoties? Ho, wacht even. Ten eerste schrijf je geen roman, ten tweede ben je geen giro 555 spotje en ten derde is emotie een krachtig middel waar je niet te veel op in wilt spelen. Geluk, verdriet, angst en woede; de vier basis emoties, lokken elk een andere reactie uit bij je lezer. Zijn we gelukkig dan willen we meer delen met anderen, met verdriet zijn we beter in staat te verbinden en ons in te leven, dankzij angst willen we ons vast klampen aan iets en woede maakt ons halsstarrig en koppig. Hoe heftiger je op één van de emoties inspeelt, hoe heftiger de reactie, hoe groter de kans is dat je het doel van je tekst voorbij schiet. Gebruik emotie dus met mate.

Content die inspeelt op emotie is vooral geschikt voor de Window shopper. Het type dat zoekt naar beleving, vermaak en inspiratie. Je kunt ze aan je merk of bedrijf verbinden met ontroerende verhalen, bijzondere ervaringen of prachtige inspiratie. Dus zorg voor een brok in de keel, geef je lezer een warm gevoel of provoceer ze eens, maar doe het met mate zodat je wel het doel van je content behaalt. 

Wanneer welk stijlniveau?

Wanneer je welk stijlniveau gebruikt is afhankelijk van de lezer voor wie je schrijft en het doel dat je wilt bereiken met je content. Om te achterhalen voor welke lezer je schrijft en welk doel je daaraan kunt koppelen, moet je inzicht krijgen in de klanten op je webshop. Met deze kennis kun je namelijk de basis leggen voor je contentstrategie.

Wil je ook je lezer overtuigen, verleiden en verbinden met je content? In 9 stappen ontwikkelen we een contentstrategie voor je, waarin we de behoefte van je klant in kaart brengen, je eigen expertisegebied uitpluizen en een plan schrijven waarmee we voor jouw bedrijf georganiseerd content kunnen maken, publiceren en verspreiden! Interesse? Bel gerust!

Geschreven door Manon,