Magento 1, vergeleken met Magento 2

Eind 2015 is Magento 2 gelanceerd, begin 2016 lanceerde wij onze eerste Magento 2 webshop. Magento 2 is geen update van Magento 1.9, maar een nieuwe versie van het Magento CMS met een compleet nieuwe architectuur en codebase. Hoewel wij ook wel migreren, staat een Magento 2 shop, ook vanuit Magento 1, eigenlijk wel gelijk aan het bouwen van een nieuwe webshop. Middels deze post willen we de belangrijkste vragen over Magento 2 kort beantwoorden.

Wat is Magento 2 en wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Magento 1 en 2? Zijn er ook voordelen en nadelen aan Magento 2, of eigenlijk beide e-commerce platformen en welke? Overstappen van Magento 1 naar Magento 2, wanneer doe je dat en voor wie is het verstandig?

De belangrijkste verschillen tussen Magento 1 en Magento 2

Omdat met Magento ook de code van Magento 1 groeide en groeide is er in 2010 al bedacht om aan een Magento 2 te gaan werken, waarbij het idee was om eind 2011 te releasen. In de loop der jaren is Magento 2 echter volledig opnieuw ontworpen; het hele webshopsysteem is volledig opnieuw gebouwd.

Het zal geen verrassing zijn dat hierdoor een flink aantal relevante verschillen ontstaan; zowel voor webshopeigenaren, bezoekers, developers en zelfs designers. De belangrijkste verschillen zetten we hieronder op een rijtje.

Snelheid van Magento

Magento 2 heeft allereerst een betere performance dan Magento 1, over de gehele linie, zowel back-end als front-end. Dit komt onder andere door de standaard al volledig uitgewerkte en geïntegreerde full page cache en omdat de code en database een behoorlijk stuk lichter zijn dan dat van zijn voorganger. Hierdoor kun je rekenen op flink snellere laadtijden. Implementeren we ook Varnish Cache in Magento 2 webshop, dan zijn door ons de laadtijden nog verder reduceren.

Veiligheid Magento 2

Bij Magento 2 is de code op een behoorlijk andere wijze opgebouwd dan bij Magento 1. In het geval van Magento 1 konden we eigenlijk altijd veel verschillende kanten op voor een oplossing en was het belangrijk dat we intern onze ontwikkel-methoden, conventies en dergelijke strak op orde hadden. Dit is nog steeds belangrijk, maar het belangrijkste is wel dat in het verleden ook minder strenge eisen gesteld koden worden aan third party software, zoals modules van Payment-providers, logistieke partners, check-outs, etc. Hierdoor slopen er toch meer veiligheidslekken in de programmatuur dan je zou willen. Magento 2 kent een vernieuwde coding-standard en dwingt webdevelopers om volgens een bepaald stramien te werken. Zo vallen er minder gaten in bijvoorbeeld de extensies en maatwerkoplossingen binnen Magento. Goed om op te merken in dit verband is dat Magento als open source systeem wel wat kwetsbaarder is dan closed source (SaaS) systemen als bijvoorbeeld Lightspeed, Hybris, etc.. Goed technisch onderhoud is dan ook noodzakelijk, maar dan ook zeer goed te doen in de tweede versie van Magento.

User experience backend

De interface van de backend van een Magento 2 webshop is een stuk makkelijker en intuïtiever in het gebruik en kent een aantal behoorlijke reïnventions: configureerbare producten, het aanmaken van attributen en veel zaken rondom het aanmaken van producten, zitten een stuk prettiger in elkaar. Voor Magento 1 gebruikers zal het even wennen zijn voordat ze de hele beheeromgeving opnieuw in de vingers hebben, maar over het algemeen zijn de meeste van onze klanten te spreken over de verbeteringen.

Gebruik je Magento nu niet echt als CMS, omdat je bijvoorbeeld een extern systeem voor PIM gebruikt, dan is ook het hele order- en klant-beheer zeker wel prettig te noemen.

Schaalbaarheid als belangrijkste speerpunt

Magento stond altijd al bekend als een zeer schaalbaar, een framework voor je webshop dat gemakkelijk meegroeit met je eisen en omzet. Magento 2 is minsten zo schaalbaar en ook op dit vlak ook nog wel beter Magento 1. Websites, stores, producten een ook het aantal modules zijn eenvoudig te vergroten. Met de opnieuw gebouwde API zijn de integratiemogelijkheden ook wel beter dan bij Magento 1.

Responsive

Bijna niet meer bijzonder te noemen, maar niet onbelangrijk is dat Magento 2 is op een aantal punten in de basis beter responsive is dan Magento 1 en het RWD Madison Island theme. Onze eigen variant van Madison Island hielp ons heel goed op weg en zorgde ervoor dat we strakke thema’s kunnen ontwikkelen, maar het standaardthema Luma van 2 is volledig responsive en ook volledig op de wijze opgebouwd zoals we zefl graag een thema zouden opbouwen. Het zorgt ervoor dat, als we dat willen, het basisthema ook goed als sjabloon kunnen gebruiken. Zo word het voor een stuk gemakkelijker en voor onze klanten goedkoper om thema’s 100% compleet te maken voor mobiele apparaten.

Oh ja: wist je dat de back-end van Magento 2 ook volledig responsive is, geschikt voor alle mobiele apparaten. Lekker hoor, als je even je shop onderweg wilt updaten of zelf sterker: je collega’s direct in het magazijn de orders mogen picken, shippen, voorraden bijwerken, etc.

Voordelen en nadelen Magento 1 en 2

Magento 2 heeft dus een flink aantal voordelen of eigenlijk vooral een aantal verbeteringen: Magento 2 is gebruiksvriendelijker, sneller, veiliger, schaalbaarder en kent een beter basis-thema dan Magento 1. Het mag natuurlijk ook logisch heten dat een tweede versie een verbetering is van Magento 2, maar laten we toch even beide systemen op een aantal vlakken naast elkaar zetten.

  • voor- en nadelen op het gebied van extensies/modules
  • voor- en nadelen op het gebied van testen
  • voor- en nadelen voor webdevelopers
  • voor- en nadelen qua support

Beschikbaarheid modules

Het afgelopen jaar (2017) zijn er in een hoog tempo modules voor Magento 2 bijgekomen uiteraard komen er nog steeds meer modules bij voor Magento 2. Heel eerlijk gezegd zijn er momenteel (oktober 2017) nog niet zoveel modules beschikbaar als voor Magento 1, maar er moet ook gezegd worden dat de kwaliteit van wat er wel is een stuk groter is dan het aanbod voor Magento 1.

Eigenlijk komt het voor ons momenteel zelden voor dat er bijvoorbeeld een koppeling met een betaalprovider of leverancier mist. Wanneer we wel iets missen zoals bijvoorbeeld Klarna voor Magento 2, zijn we prima in staat om een maatwerkoplossing te schrijven en zo toch netjes te implementeren. Het is in dat geval even de vraag: kies je voor een andere dienst die al wel een koppeling voor Magento 2 heeft of is dan wordt een stuk maatwerk aantrekkelijker dan overstappen? Voordat we een migratie beginnen, brengen we natuurlijk eerst duidelijk in kaart wat de vereisten voor webshop-ontwikkeling zijn.

Webdevelopers

Omdat Magento 2 pas sinds november 2015 beschikbaar is, is het logisch dat het kennis-niveau van de meeste developers voor Magento 1 hoger is dan Magento 2. Er zijn nog maar weinig webdevelopers die de code van Magento 2 tot in de puntjes beheersen, hoewel wij momenteel best durven te zeggen dat er geen onneembare hordes meer zijn. Webdevelopers voor Magento 2 zijn over het algemeen duurder, aangezien er minder developers voor zijn en de code complexer is dan bij 1.

Testen

Iedere serieuze webdeveloper wil graag bugfree oplossingen aanbieden. Voor sommige klanten is het heel acceptabel dat de echte klanten test-groep zijn, met name wanneer het testen van alle scenario’s erg veel tijd kost, maar Magento 2 biedt wel een verbetering op het gebied van testen. Magento 2 kent tegenwoordig een goed framework voor unit testing, daarmee kunnen we fouten al tijdens de ontwikkeling van code opsporen, daarmee fouten voorkomen en de performance optimaliseren.

Support

Iedereen die Magento 1 voor zijn huidige webshop gebruikt of bezig met het opzetten van een shop in Magento, moet weten dat de support vanaf november 2018 gaat eindigen recent verlengd is tot november 2019, maar daarna wordt het lastig. De software wordt dan niet meer geüpdatet, waardoor eventuele veiligheidslekken in de core niet meer worden gedicht en Magento 1 webshops moeilijker veilig en goed up-to-date te houden. Wij vinden het niet heel verstandig, maar we zijn laatst nog een nieuwe Magento 1 webshop tegengekomen 🙂

 

Moet je nu overstappen van Magento 1 naar Magento 2

Direct doen! Nee, speel je met de gedachte om over te stappen of overweeg je je shop in Magento te laten ontwikkelen? Dan is dat om meerdere redenen een hele goede keuze, maar het is zeker wel iets om weloverwogen te doen. Er zijn een aantal goede argumenten om voor Magento te kiezen en een goede vergelijking met andere e-commerce pakketten, zal Magento vrijwel altijd in de top 3 doen belanden, maar een aantal stappen zijn belangrijk om beter te bekijken.

  • Modules
  • Integraties
  • Data-migratie
  • Budget
  • Ontwikkeltijd

Het is goed om gelijk maar duidelijk te stellen dat Magento 2 geen kwestie is van ‘overzetten’ maar eerder van ‘overstappen’. Magento 2 is, zoals al gezegd, eigenlijk wel een compleet nieuw webshopsysteemm met een totaal andere architectuur en updaten zoals bijvoorbeeld van Magento 1.8 naar 1.9 is er niet meer bij.

Modules en overstappen naar Magento 2

Modules van Magento 1 kunnen niet opnieuw worden gebruikt. Magento 2 vraagt een totaal nieuwe standaard, maar ze kunnen dus niet zomaar worden overgezet. Alle modules moeten opnieuw door de modulemakers worden ontwikkeld. Dus check altijd of er een Magento 2 versie is.

Groot voordeel is dat de meeste modules wel gelijk een stuk verbeterd zijn bij deze mooie gelegenheid.

Integraties en Magento 2

De meeste integraties vinden toch nog wel plaats middels een module, maar steeds meer integraties komen wel voornamelijk tot stand door goed gebruik te maken van de API. Een module is nu vaak hooguit nog een goede schil en biedt de mogelijkheid om wat settings te doen. Wat ons betreft zoals het hoort.

Inmiddels hebben we al behoorlijk wat integraties tussen Magento 2 en andere systemen verzorgd.

 

Je data van Magento 1 naar Magento 2

Hier hebben de meesten die zich met Magento bezig houden al wel over gehoord: “data-migratie”. Dat klinkt als een groot en (ja, zeg het maar) vervelend dingetje. Groot is een beetje overdreven, het is vooral een klus die grondig moet gebeuren, en vervelend hoeft het ook niet te zijn. Al je oude klanten, met orderhistorie, de mogelijkheid om opnieuw te bestellen, gewoon nog oude wachtwoorden kunnen gebruiken, allemaal dingen die we niet vervelend vinden.

Er is vanaf het begin een tool beschikbaar vanuit Magento om de data makkelijker te migreren. Het migreren zelf blijf best complex en kost redelijk veel tijd omdat het zeer nauwkeurig moet gebeuren.

Zie je een data-migratie niet zo zitten of wil je jezelf de kosten besparen, dan kun je er ook voor kiezen om a) minder data te migreren of b) een archief-shop op te zetten, waar je eventueel nog over historische data kunt beschikken.

Budget en ontwikkeltijd

Een Magento 2 webshop neemt aardig wat tijd in beslag en zodoende dien je wel budget te reserveren, wat je over het algemeen ook wel weer over 3 maand uit smeert. Bedragen onder de €10.000 zijn bespreekbaar, maar dan moet er een goede afgekaderde case aanwezig zijn.

Qua doorlooptijd is het ook zo dat je rekening moet houden met een niet geringe periode. Ons record ligt op 5 weken, maar dan moet er serieus gesprint worden. Een gemiddeld project kost zo’n 3 maand tijd.

Onze favoriete aanpak om over te stappen naar Magento 2

Neem ruim de tijd voor de overstap, neem je voor om niet volgende week te starten. Maak samen met ons een duidelijke planning en denk, ook samen met ons, heel goed na over welke functionaliteit er allemaal gebruikt dient te worden.

Orderflow, ook zo’n dingetje. Momenteel heb je orderproces vast op een mooie specifieke manier ingericht en in eerste instantie zou je dat ook graag zou willen houden, maar overstappen is toch ook wel vaak wat verandering in het werkproces en de orderflow binnen het bedrijf. Wij hebben de voorkeur om, het liefst samen met personeel, het werkproces eens goed door te nemen en vooraf zo goed mogelijk uitgewerkt te hebben.

Een minimum viable product. Wat gebruiken we nu echt? Moet alles wat we nu hebben weer mee naar Magento 2 of mag het ook allemaal wat minder of anders? Waarmee, met welke functionaliteit, wil je minimaal online gaan? Geef ons maar lean and clean om vervolgens in een aantal strakke sprints iedere week of twee weken nieuwe functionaliteit te releasen.

Nog geen keuze gemaakt en wel Magento 1?

Geen probleem. Maak vast een afspraak of doorloop onze intake en begin alvast eens over de belangrijkste zaken na te denken. Voor nu het allerbelangrijkste: laat je shop niet stil liggen, goede doorontwikkeling en onderhoud betaalt zich altijd uit, maar niet al te grote investeringen in je huidige Magento 1 meer. Maak bewuste keuzes en reserveer vast wat budget voor Magento 2.

 

Geschreven door Marissen,