Magento 2, Enterprise of community: de belangrijkste verschillen en voordelen

Ook de tweede versie van Magento, Magento 2, is weer in meerdere versies beschikbaar. Om precies te zijn kunnen we kiezen voor twee verschillende versies: Magento 2 – de community edition (Magento CE) en Magento 2 – de Enterprise editie (Magento EE).

Wij ontwikkelen veel in de Community Edition maar krijgen toch wel regelmatig de vraag over Magento Enterprise. “Moeten wij misschien al over naar de Enterprise edition, is Enterprise wat voor ons?”, etc.
Een heel kort antwoord is vaak niet te geven. Het is allereerst niet heel duidelijk wat de verschillen precies zijn, omdat je het moet vergelijken met een Community Edition waar ongetwijfeld modules of door ons ontwikkeld maatwerk in aanwezig is. In de tweede plaats is het de vraag wat voor jouw webshop handig is.

Belangrijkste verschil voor de meeste webshop-eigenaren is dat de Community Edition gratis is en de Enterprise editie geld kost. Maar er is natuurlijk meer. In dit bericht doen we ons best om het zo helder en overzichtelijk mogelijk uit te leggen. Meer lezen kan natuurlijk altijd op de website van Magento zelf: https://magento.com/products/enterprise-edition

Wat kost Magento Enterprise?

We noemden het al even als belangrijkste verschil, en eerlijk gezegd zijn de kosten ook wel het eerste waar door de meeste webshop-eigenaren naar gekeken wordt. En terecht ook natuurlijk! Er zijn natuurlijk situaties dat geld geen rol speelt en we met elkaar streven naar alleen het allerbeste, maar ook dan komen we nog niet persé bij Enterprise uit en we proberen dan zelf ook zeker na te denken hoe we dit budget bijvoorbeeld aan (online) marketing zouden kunnen besteden. Daarover later meer.

De prijs van Magento Enterprise
De Community editie van Magento 2 is, net zoals bij Magento 1, volledig gratis en open source beschikbaar. De Enterprise editie van Magento 1 was beschikbaar voor een vaste prijs per server: voor een bedrag van $18.000 is het te gebruiken. Lastig, of vooral prijzig, is wanneer je te maken hebt met verschillende servers. Voor zaken als load-balancing heb je bij ons geen nadeel, omdat wij regelen dat je webshop draait bij onze partner Byte, waar wij en vele andere (development)bureaus actief bijdragen in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van specifiek webshop-hosting. Zo bevindt je productie-omgeving zich op geavanceerde clustered hosting, waar bijvoorbeeld load-balancing op een net iets andere wijze plaats vindt. Deze hosting-platformen worden continue doorontwikkeld door Byte en haar partners.

Andere prijzen voor Magento 2, op basis van omzet.
In tegenstelling tot Magento 1, is er bij Magento 2 voor gekozen om het tarief afhankelijk te maken van jaaromzet in de webshop. Dus het aantal servers waarop je Magento Enterprise draait is ook niet meer relevant als het gaat om prijs. Het eerste wat je wellicht denkt is dat je goedkoper uit bent, maar ook voor shops met een omzet tot €1.000.000 wordt nog steeds een richtprijs van $22.000 afgegeven. Voor iedere klant en ieder project moet er een aanvraag gedaan worden. Deze wordt door Magento zelf bekeken en vervolgens worden er afspraken over exacte prijzen rechtstreeks met Magento zelf gemaakt. Om toch alvast een beeld van de prijs te krijgen zijn er indicaties beschikbaar gesteld.

Omzet (in USD) Licentiekosten (per jaar) (In USD) Percentage
0 – 1M 22K min  2.2%
1M – 5M 32K 3.2% – 0.64%
5M – 10M 49K 0.98% – 0.49%
10M – 25M 75K 0.75% – 0.3%

De kolom met het percentage is het belangrijkste punt hier. Vergeleken met andere platformen, zoals Hybris, ATG van Oracle, IBM Websphere, Intershop of maatwerk cms-en (zoals bijvoorbeeld EC-manager van de Nieuwe Zaak), is de prijs nog steeds competitief als we kijken naar de abonnements-kosten die vaak betaald moeten worden. De kracht van de community is bij deze platformen minder aanwezig, wat het vaak ook kostbaarder maakt om te koppelen met de benodigde extra platformen vanwege de beperkte beschikbaarheid van vaak hogere uurtarieven bij desbetreffende selecte partijen.

Geen kinderachtige uitgave
Nog steeds is wel duidelijk dat Magento 2 Enterprise niet voor de beginnende webshop geschikt is. Het is nog een behoorlijke uitgave en waarschijnlijk kun je in de beginfase je budget ook nuttiger besteden aan zaken zoals een huisstijl, het verzorgen van goed logistiek proces, productfotografie en uiteraard de doorontwikkeling van je webshop. Het is echt wel duidelijk dat de kosten bij hogere omzetten het overwegen waard worden. Bij een omzet van € 1.000.000 ben je 2,2% van je totale omzet kwijt als bijdrage in de kosten voor de licentie. Bij een omzet van meerdere miljoenen per jaar worden de kosten al interessanter. Als je kijkt naar de bovenstaande tabel, zie je dat je bij een omzet van $ 25.000.000  (± €23.500.000) je slechts 0,3% van je omzet afdraagt. Zoals gezegd is dat in verhouding relatief weinig wanneer je het vergelijkt met andere Enterprise pakketten zoals ATG van Oracle, Hybris, etc. We hebben het over een bedrag van $75.000, dus ± €71.000,-

Wat zijn de extra’s van Enterprise?

De Enterprise Editie (EE) wordt uiteraard standaard geleverd met meer functionaliteit die niet standaard beschikbaar is in de Community Editie (CE) van Magento 2. Daarnaast zijn er extra diensten waar je recht op hebt als afnemer van een licentie, je krijgt met namelijk ook uitgebreide support.

 • 24/7 technische ondersteuning vanuit Magento
 • Exclusief toegang tot diverse extra diagnostische tools die binnen Magento zelf ook worden gebruikt
 • Ieder kwartaal toegang tot nieuwe, belangrijke releases
 • Ondersteuning van het E-commerce Magento team
 • Een eigen account manager vanuit Magento

De extra functionaliteit van Magento 2 Enterprise Edition

Deze extra’s, dat zijn natuurlijk de zaken waar het om moet draaien bij de keuze voor Magento 2 Enterprise Edition. De extra’s waar je anders wellicht maatwerk voor zou ontwikkelen of enterprise modules voor zou gebruiken.

Magento 2 Enterprise heeft verbeteringen op de volgende vlakken:

 • Marketing en sales
 • Usability, user-experience
 • Segmentaties
 • B2B, business-to-business features/oplossingen
 • Catalogus-management
 • Workflows en user-management
 • Versie-beheer
 • Performance en schaalbaarheid

Verbeteringen en features op het gebied van marketing en sales

De enterprise editie van Magento 1 was al sterk gericht op het stimuleren van verkoop bij bestaande klanten en ook bij de Enterprise Editie van Magento 2 is dat niet anders. Klantenbinding creëren, hogere bestelwaarden en life-time value van de klanten, worden gestimuleerd met specifieke features.

Early bird sales, exclusieve sales

Hoe maak je je klant echt bijzonder? Juist, beloon je klant! Dat kan onder andere met een exclusieve aanbieding, speciaal voor die ene klant. Biedt je klanten voorrang bij de uitverkoop en andere exclusieve shopping-momenten zodat het heel aantrekkelijk is om juist bij jouw webshop klant te zijn. Magento 2 Enterprise bevat diverse mogelijkheden om speciale en exclusieve aanbiedingen te doen.

Gift-cards

Tegenwoordig worden deze ook standaard aangeboden bij steeds meer Payment-service providers, zoals bijvoorbeeld Buckaroo. Gift-cards zijn steeds populairder in de tijd waarin je iemand de keuze wilt laten om te kiezen wat hij of zij koopt. Bedoeld om iemand cadeau te geven, zoals de naam al zegt. Het aantal aankopen en herhaalaankopen kun je met een dergelijk betaalmiddel goed stimuleren en tegelijk kun je her ook heel goed nieuwe klanten mee bereiken, helemaal als je er een prachtig ontworpen exemplaar van maakt.

Punten sparen, verdienen en uitgeven – het puntensysteem in Magento
Via de ‘Rewards points’-module is het heel makkelijk mogelijk om je klanten punten geven voor bijvoorbeeld activiteiten zoals registreren, het aanbevelen van je webshop bij anderen, het achterlaten, etc. Punten die verzameld worden, kunnen vervolgens weer door de klant uitgegeven worden bij een volgende bestelling, in ruil voor korting.

Webshop-credits
Dit zijn de zogenaamde instore-credits en dit is wat anders dan gespaarde punten. Als een klant bijvoorbeeld een retour aanmeldt, kun je de klant in-store credits geven. Zo is het mogelijk dat ze in je shop een nieuwe aankoop kunnen doen zonder dat ze opnieuw hoeven af te rekenen. Ideaal voor bijvoorbeeld een ruiling.

Verbeteringen voor usability, de customer-experience

De beste zoekmachine (Solr en Elasticsearch)
Als wij voor onze klanten de zoekfunctie verbeteren, implementeren wij Solr of ElasticSearch. Magento 2 wordt standaard al geleverd met Solr Search ondersteuning. Met Solr zijn we in staat om grote hoeveelheden data heel snel te doorzoeken, en er kan bijvoorbeeld ook onderscheid gemaakt worden tussen de prioriteit van bepaalde velden (attributen). Een artikelnummer dat middels zijn attribuut voldoet aan een zoekopdracht, zal dit een relevanter resultaat zijn en dus ook hoger in de zoekresultaten eindigen dan wanneer de zoekterm in de lange omschrijving wordt gevonden omdat de waarde in het attribuut veel specifieker is. Magento ondersteunt sinds versie 2.1 EE zelfs ook nog Elasticsearch, een alternatief op de Solr techniek, maar een engine van zeer hoge kwaliteit.

Met de snelheid van het zoeken, kunnen we ook razendsnel resultaten tonen waardoor je ook je bezoeker op hele visuele wijze kunt voorzien van relevante informatie.

Makkelijk retourneren met een simpel retourproces, RMA
Niet dat je erop zit wachten, die retouren. Maar als je ze dan toch hebt, dan is het wel prettig als het ook gemakkelijk en met weinig moeite voor de webshop-eigenaar is af te handelen. Magento 2 Enterprise biedt de tools om de klanten makkelijk te laten retourneren en zelf de retouren efficiënt te kunnen verwerken. Dit doe je met het zogenaamde Return Management Authorization (RMA). We kunnen hier dus ook werken met de eerder genoemde store credits, die aan de klant kunnen worden gegeven. Uiteraard werkt het naadloos samen met de functionaliteit in de Magento community edition om orders crediteren en/of terug te boeken.

Segmentaties door middel van betere profielen

Profileren doe je door middel van eigenschappen en binnen Magento Community Editie is dit uitgebreid, maar nog steeds wat beperkt. Als wij echt moeten segmenteren, doen we dat normaal gesproken door middel van marketing-software zoals Copernica, Mailplus, Clang maar ook Mailchimp, maar soms komt het voor dat je het in de webshop al wilt doen en in bijvoorbeeld in de klant-registratie flow al wilt verwerken. Klantattributen aanmaken is iets wat standaard al aanwezig is in de Enterprise editie, met deze functie kun je zelf velden aan je klantkaarten toevoegen. Zo kun je daaropvolgend klanten echt segementeren en bijvoorbeeld korting geven voor een specifieke groep klanten.

De fijne kneepjes voor B2B webshop

Dit vinden wij persoonlijk bijzonder interessant, omdat een divers aantal van onze klanten business-to-business levert. Magento 2 Enterprise biedt in deze context een aantal interessante features.

Repeat-orders
Normaal werken wij vaak met aangepaste product-views en catalogus-views om makkelijk te kunnen bestellen. Met Magento 2 is het mogelijk om aangepaste bestellijsten aan te bieden, zo is het eenvoudig voor klanten om makkelijk opnieuw bestellingen te plaatsen.

Bulk-invoer voor grote bestellingen
B2B klanten kunnen ook snel bestellen door het opgeven van een lijst met artikelnummers en aantallen, en hiervoor hoeft in de Magento Enterprise editie standaard niet eens een productpagina’s bekeken te worden. Zo kunnen je je retailers of resellers heel gemakkelijk grotere en terugkerende bestellingen laten invoeren, en zo bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit de brochure heel snel je massa-invoer doen.

Beperkte toegang tot catalogus
Als B2B webshop komt het heel regelmatig voor dat je niet iedere klant toegang tot alle producten wilt geven. Premium resellers, een speciale catalogus voor de klanten die veel omzet brengen, etc. In Magento Enterprise kunje producten en/of categorieën per klantgroep heel gemakkelijk in- of uitschakelen. Het spreekt voor zich wat de bedoeling is; je klanten een specifiek deel van je assortiment tonen.

Verbeterd catalogus-management

Waar Magento 2 sowieso al een hele verbetering is op dit vlak, kun je met Enterprise een aantal dingen heel makkelijk automatiseren. Zo is het makkelijk om regels aan te maken waarmee je geautomatiseerd up-sells, cross-sells, en ‘related products’ kunt genereren. Je kunt ze vervolgens met dezelfde ook regels ook nog weer besluiten om de producten ook nog eens te presenteren aan een selectie van je klanten, de al eerder genoemde klantsegmenten.  Het werkt allemaal op basis van de regels die je van Magento al kent, zoals de catalogus en winkelwagen prijsregels. Ideaal om bijvoorbeeld op basis van gemiddelde orderwaardes je klanten juist wel of niet een product extra onder de aandacht te brengen.

Workflows, user-management en versie-beheer

Iedereen die met meerdere collega’s in een systeem werkt, kent de behoefte voor rechten. Magento 2 Enterprise biedt je de mogelijkheid om in teams te werken aan de diverse onderdelen in je webshop. Vaak is er met name op het gebied van content veel behoefte aan het werken met rechten en met de geboden functionaliteit kun je content ter controle klaarzetten en laten goedkeuren. We kunnen zelfs makkelijk de content klaarzetten voor release, zo kun je zonder onze hulp bijvoorbeeld 😉  heel gemakkelijk op gezette tijden je content vernieuwen en/of toevoegen. Bovendien kun je als manager bijvoorbeeld ook nog via een centraal overzicht, middels een dashboard, heel eenvoudig inzien wie en wanneer er welke aanpassingen zijn gedaan of gepland staan. Je kunt de geplande wijzigingen ook alvast zien in een preview. Gaat het nu nog niet goed? Dan kun je altijd nog terug door middel van het ingebouwde versie-beheer voor content.

By the way: door de wijzigingen voor content te plannen en centraal te maken, stel je het aantal ad-hoc handelingen ook behoorlijk naar beneden bij. Zo minimaliseer je de impact op de voorkant van je webshop en ben je bijvoorbeeld niet meerdere keer per dag op die ongelukkige momenten je caches aan het vernieuwen.

Last but not least: performance en schaalbaarheid

Meer bezoekers en bestellingen krijgen, daar doe je het natuurlijk voor, en dat zal ook meer van je development-partner vragen. Dus meer veranderingen, meer doorontwikkelingen hebben logischerwijs ook meer gevolgen voor de impact op  je server. Alles bij elkaar is er vaak een behoorlijke belasting met releases en het doorvoeren van verbeteringen: een ontwikkeling die van invloed kan zijn op de snelheid van je webshop. In Magento 2 zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor je de hosting-omgeving makkelijker mee kan laten schalen met je groei, iets waar we met onze Hypernodes ook voor de niet Enterprise-versies van Magento al regelen.

Magento 2 Enterprise Editie werkt met losse applicaties voor verschillende taken zoals order management, product management en de checkout. Zo kunnen de verschillende onderdelen geoptimaliseerd en geschaald worden en hebben ze geen invloed op de performance van de andere deelsystemen. Gevolg: bijvoorbeeld een razendsnelle back-end en nog steeds een razendsnelle checkout als de voordeur wordt plat gelopen vanwege een commercial op t.v. bijvoorbeeld.

Database
Je kunt de Magento Community Editie op meerdere webservers draaien, waarbij er gebruik wordt gemaakt van één centrale databaseserver. Voor Enterprise gaat het net iets anders, wordt er meestal geschaald over meerdere database servers. Een slimme extra laag tussen applicatie en database zorgt ervoor dat automatisch voor iedere operatie het meest efficiënte proces wordt ingezet.

En nu? Wat moet ik nu kiezen? Is er een conclusie?

Meer support
Magento biedt dus support, maar in de praktijk is dat bijvoorbeeld vooral handig voor ons als partner. Het geeft ons extra middelen, wat natuurlijk ook weer scheelt in de tijd die wij nodig hebben. We hoeven minder te wachten en kunnen sneller schakelen, waar we normaal hooguit een pull-request kunnen doen.

Maar…
Je zou wel kunnen afvragen hoeveel deze support waard mag zijn, wanneer je gebruikt maakt van een partner zoals ons. De verbeterde support zou ons niet direct over de streep trekken.

Extra functionaliteit
Veel functionaliteit ontwikkelen we zelf of is op te lossen door middel van modules, maar Enterprise biedt toch wel heel veel functionaliteit die van grote toegevoegde waarde is.

Als we een schatting moeten maken van het ontwikkelen van de functionaliteit in combinatie met modules, komen wij op een heel behoorlijk bedrag uit wat al snel richting de €30.000 gaat. Hierbij valt op te merken dat modules uiteraard ook extra onderhoud vergen. Afhankelijk van de hoeveelheid wensen, kun je hier dus al een goede overweging maken. Weinig maatwerk? Wellicht beter Magento Community edition, waar het aanbod van modules voor Magento 2 trouwens al heel rap toeneemt en iedere gerenommeerde module-aanbieder zijn modules vanaf 0 opnieuw ontwikkeld heeft voor Magento 2.

Maar…
Alle functionaliteit klinkt misschien aantrekkelijk, maar je moet je altijd afvragen welke extra’s je allemaal echt gebruikt en al dan niet al met externe systemen afhandelt. Zet alles op een rijtje met in het achterhoofd ook zeker de ingeschatte levensduur van de functionaliteit in je webshop.

Workflow, intern gebruik

Voor je organisatie is de Enterprise editie waarschijnlijk een enorme verademing. Eerlijk gezegd schiet de ontwikkeling van de back-end er toch ook vaak bij in, want als webshop-eigenaar ben je (logisch) natuurlijk ook altijd op zoek naar die verbeterde conversie en richt je je automatisch meer op de front-end. De back-end door middel van maatwerk echt lekker laten werken, is altijd toch wel een uitdaging. De details nalezen doe je hier

Maar…
Voor lekker kunnen werken door je team kan geen enkel tegenargument zijn. Dit is wellicht één van de meest onderschatte onderdelen in e-commerce. Het voordeel van zowel de Community als Enterprise editie, is dat we nog steeds maatwerk kunnen ontwikkelen. Vaak is dit interessant voor grotere teams.

Performance / Schaalbaarheid

Het echt zware werk voor developers is bij de community editie toch wel performance. Dit bereik je onder andere met slimme schaalbaarheid, clustering en het verbeteren van external connections. Allemaal zaken die erg bewerkelijk zijn om zelf uit te voeren en waar je ook veel resultaat van merkt als je met een groter team tegelijkertijd in de back-0ffice van je webshop aan het werkt en er veel orders verwerkt moeten worden. Veel van onze klanten maken overigens gebruik van externe systemen voor orderafhandeling (ERP), productbeheer (PIM) en marketing (CRM) voor het overige beheer. Dat is dus ook weer iets wat je in overweging zal moeten nemen, waarbij het dan wel belangrijk is dat je koppelingen goed in orde zijn met alle uitwisseling van de diverse informatie.

Maar…
Ook hier is niet echt een maar te noemen. Als we ons best doen zouden we kunnen zeggen dat de community aan ontwikkelaars misschien nog wel meer weet dan het Magento Ontwikkel-team. Maar laten we niet overdrijven, Magento kent de code natuurlijk als geen ander.

De details over performance en schaalbaarheid nalezen doe je hier

De kosten

Hier kunnen we kort over zijn. Vergeleken met andere platformen is het interessant vanaf een (online) jaaromzet van zo’n €4.000.000 en wanneer je een zwaar belaste back-office hebt, valt er misschien nog een goede kostenbesparing te maken door middel van Magento Enterprise.

Laatste advies

Reserveer zeker budget voor doorontwikkeling en laat niet je hele budget gebruikt worden voor alleen maar een licentie. Magento 2 is sowieso een enorme verbetering en voorloper op e-commerce gebied, maar aangaande Enterprise is het advies: blijf kritisch in wat je echt nodig heb, denk heel goed na over wat je met externe systemen doet of gaat doen en probeer vooral de kosten goed in kaart te brengen. Dat begint met het in kaart brengen van de gewenste functionaliteit en daarmee weet je na het lezen van deze post, als het goed is, al heel redelijk of deze functionaliteit door Enterprise wordt geboden.

Wil je meer weten of een advies specifiek voor jouw situatie? Neem dan contact met ons op.

Geschreven door Marissen,