Magento 2 – alweer twee jaar later

Onze gewaardeerde partner Byte schreef direct in het begin al een eerste analyse over Magento 2 en inmiddels kunnen we stellen dat we er nu wel anders tegenaan kijken, maar dat Byte er ook niet heel ver naast zat.

Een klein retrospective op Magento 2 toen en Magento 2 nu

Door Byte – december 2015:

Al jaren gonste het: er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van het populaire e-commerce systeem Magento. Eentje waarin de gebruiksvriendelijkheid en performance verbeterd wordt en die toekomstproof is. De release liet lang op zich wachten, maar afgelopen november was het dan echt zover: Magento 2 werd officieel gelanceerd. De eerste geluiden zijn erg positief, maar voor veel Magento gebruikers werd direct duidelijk dat de update naar Magento 2 niet gemakkelijk wordt. Nu staan ze voor een lastige keuze: overstappen naar Magento 2 of toch nog blijven hangen bij Magento 1? Als Magento specialist willen we je op weg helpen door de belangrijkste punten aan te stippen.

Magento 1: vertrouwd, maar verouderd

Een bekend platform
Magento 1 bestaat ondertussen al 8 jaar en heeft het grootste e-commerce marktaandeel van 17 procent[1]. Dit betekent niet alleen dat het systeem bekend is bij veel webdevelopers, maar ook dat ze hier ondertussen slim en efficiënt in kunnen bouwen. Een ervaren Magento developer heeft (op dit moment) een Magento shop sneller opgebouwd in Magento 1 dan in Magento 2. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren zoveel extensies voor Magento gebouwd dat zelfs de meest excentrieke vragen van klanten relatief gemakkelijk zijn op te lossen in Magento 1.

Trage basiscode
Dat Magento 1 origineel uit 2007 stamt heeft ook een nadeel. De basis van het systeem is oud. En een verouderd platform betekent niet alleen dat de technieken niet altijd meer efficiënt zijn, maar in dit geval betekent het ook dat de basiscode behoorlijk zwaar is. Een niet-geoptimaliseerde Magento 1 shop is daarom vrij traag. Dit wordt veel aangewezen als dé reden dat men aan de ontwikkeling van Magento 2 gestart is: een frisse start vanaf de kern van het platform.

Nog drie jaar ondersteuning
Magento zal Magento 1 nog drie jaar ondersteunen. Dit betekent dat er geen directe spoed is om aan de slag te gaan met Magento 2. ‘Ondersteunen’ betekent in dit geval echter dat Magento 1 alleen wordt onderhouden, maar alle nieuwe ontwikkelingen naar het Magento 2 platform gaan. Je bent voor de komende drie jaar dus nog veilig, maar je software zal niet groeien in nieuwe functionaliteiten.

Magento 2: verbeterde performance en gebruiksvriendelijker

Lees het hele artikel hier verder.

Overstappen of toch nog even wachten? En nu, eind 2017?

Dat was destijds de grote vraag. Onderstaand het overzichtje van Byte, eind 2015. Qua extensies, hebben we wel kunnen stellen dat het best meeviel. Ten minste, als je Magento 1 shop niet van extensies aan elkaar hing. Wel ontwikkelde je veel sneller maatwerk, maar het goede gevolg was ook dat de shops die we ontwikkelden extra “clean” waren.

Magento 1 Magento 2
  het is een complex platform en dus out of the box vrij traag   overstappen gaat tijd en geld kosten
  er wordt niet meer voor ontwikkeld   weinig extensies zijn nog klaar voor gebruik
 + het systeem is al bekend bij developers  + performancewinst door nieuwe kern
 + de ontwikkeling kost nu minder geld  + het is gebruiksvriendelijker voor webshopeigenaren
 + er zijn veel extensies beschikbaar  + nieuwe technieken zorgen dat developers slimmer en sneller kunnen werken

De nieuwe technieken vinden wij echt een verademing en het zorgt ervoor dat we gave shops kunnen ontwikkelen die we bovendien ook echt heel goed kunnen doorontwikkelen. Erg prettig!

Gratis Magento 2 hosting uitproberen?

Geschreven door Marissen,