Mailchimp of Copernica?

Ik noem hier uiteraard niet zomaar een tweetal dwarsstraten, met de vraag voor MailChimp of Copernica, maar ik heb het hier over twee uiterst goede software-aanbieders voor email marketing. Dit zijn software-aanbieders die ook in onze dienst voor email marketing te vinden zijn. Met deze vraag wil ik niet te diep in gaan op het grote nut en voordeel van email marketing of over hoe dat wel en niet moet worden toegepast. Dat misschien later. Nu zou ik het graag eens willen hebben over hoe je nu je keuze maakt voor het juiste pakket.

Gebruikersgemak

Mailchimp biedt een behoorlijk overzichtelijke interface en alles wat je moet vinden is middels een paar klikken beschikbaar. Een echte web-applicatie met een gebruiksvriendelijke design. Tóch is niet direct alles te vinden en moet de gemiddelde gebruiker echt wel even zijn weg vinden. Met een korte training kunnen bijna al onze klanten goed overweg met Mailchimp.

Copernica is ook uitstekend te leren, maar toch een heel ander verhaal dan Mailchimp. Voor de wat minder doorgewinterde internet-gebruiker, voelt het geheel waarschijnlijk toch wat vertrouwder dan de kekke web-interface van Mailchimp. Deze software geeft een echt applicatie-gevoel en is wat traditioneler van indeling en vormgeving.

Voor onze klanten, veelal Magento-gebruikers, komt Copernica toch het dichts bij de beleving van Magento. Ons ontwerp-hart doet ons kiezen voor Mailchimp, maar ons verstand neigt toch naar Copernica. Maar goed, als we eerlijk zijn, dit is echt een moment-opname en het is niet geheel ondenkbaar dat over een tijd (het is nu april 2013) deze kaarten toch weer heel anders geschud zijn.

Effectiviteit/segmentatie-mogelijkheden

Voor effectieve email marketing is het bijzonder belangrijk dat je de juiste content aan je doelgroep biedt. Dan ontkom je niet aan het segmenteren van je doelgroepen. Met beide pakketen is dit goed mogelijk en kun je je doelgroep op maat bedienen.

Copernica blinkt uit in de geautomatiseerde e-mails op basis van database-gegevens en gebruikersgedrag, daarmee is er zeer specifiek te mailen.
Mailchimp kan dit in principe ook, maar er is wel wat meer nodig om dit binnen handbereik te hebben. We kunnen handmatig op basis van (zelf samengestelde) database-gegevens onze lijsten segmenteren. Voor Magento zijn er een aantal tools om klantgegevens over te brengen naar Mailchimp; dit kan bijvoorbeeld met de Marketing segmentation suite van AheadWorks.

Ben je niet vies van wat handmatig samenstellen van lijsten en heb je niet al te veel info nodig voor je gesegmenteerde lijsten? Dan kan je prima uit de voeten met Mailchimp in combinatie met de hierboven genoemde module voor Magento.

Zijn er wat complexere database-gegevens belangrijk om je e-mails te versturen? Dan is Copernica een tool die je daar uitstekend bij helpt; je kunt hiermee op basis van verschillende gegevens makkelijk segmenteren en zelfs oneindig veel profielen geautomatiseerd opstellen.

Effectiviteit: hier is niet heel veel zinnigs over te zeggen, temeer omdat de inhoud er zeer toe doet, maar ook omdat een echte A/B-test nooit écht volkomen is uit te voeren. Mocht je je er enigszins door willen laten leiden? Dan is hier een artikeltje terug te lezen van MarketingFacts, over de effectiviteit van Copernica ten aanzien van Mailchimp.

Statistiek/metingen

Je hebt pas echt wat aan je email marketing wanneer je in staat bent om continue te optimaliseren. Optimaliseren gaat weer niet zonder statistiek en daarom is statistiek onmisbaar. Het zal je niet verbazen dat deze twee grote spelers, Mailchimp en Copernica, hierin uitblinken en logischerwijs ook alle benodigde statistiek aanbieden.

Afleverpercentages, -scores, bouncepercentages, click-ratio’s, open-ratio’s, lijststatistiek (zoals groei of activiteit), etc. Het zit er allemaal in, beide aanbieders voorzien hierin uitstekend. Bovendien bieden ze een gratis integratie met Google Analytics en social Media.

Prijs MailChimp of Copernica

Tot zover even over de drie belangrijkste vergelijkende zaken. Dan blijft natuurlijk over; de prijs. Ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Mailchimp is duidelijk makkelijker in te stappen, daar Copernica sowieso instapkosten heeft. Mailchimp is gratis tot 500 inschrijvers, maar Copernica is zonder ook maar 1 inschrijver al €200,- p/m.

In tegenstelling tot Mailchimp heb je voor dit bedrag bij Copernica overigens wel de geautomatiseerde e-mails tot je beschikking. Bij de gratis Mailchimp niet.

Heb je nu een lijst van 10.000 klanten dan is Mailchimp €150,- dollar p/m. Dit komt al dichter in de buurt van de prijs voor Copernica, maar is nog steeds goedkoper. Copernica kent dus een basisprijs en het zijn vooral de aantal per maand verstuurde e-mails die het bedrag onderaan de streep bepalen. Bekijk hier de tarieven van Copernica.

Autoresponders essentieel

Om de autorespond-functie ook tot je beschikking te hebben ben je bij Mailchimp sowieso gebonden aan het betaalde abonnement. Omdat we vinden dat het voor e-commerce weinig waard is zonder deze functie, ga ik alleen even op deze prijzen in.

Bij een lijst tot 50.000 inschrijvers kun je met het abonnement van $240,- uit de voeten en kun je onbeperkt e-mails versturen. Overschrijd je deze aantallen dan kom je in een hogere prijscategorie terecht en betaal je $380,- p/m met een zend-limiet van 900.000 e-mails p/m. Bekijk hier de tarieven van Mailchimp.

Overigens is Mailchimp sowieso dé oplossing wanneer je niet heel regelmatig e-mails wil verzenden en geen uitgebreide campagnes vereist voor je online business. Bij de maandelijkse inkoop van losse e-mails betaal je 3 tot 2 cent per verzonden mail, afhankelijk van hoe groot je inkoopt.

Conclusie

Al met al kunnen we stellen dat Mailchimp in de meeste gevallen wel goedkoper is dan Copernica. Bij zend-volumes van rond de 30.000.000* benaderen de prijzen elkaar al wat meer. Tenzij je gebruik maakt van de mogelijkheid bij Copernica om bundels in te kopen. Koop je van tevoren volumes in, bijvoorbeeld een bundel van 10.000.000, dan wordt Copernica al voordeliger. €240,- om precies te zijn (d.d. november 2014).

Redenen om te kiezen voor Mailchimp zullen de lagere kosten zijn, bij lagere zendvolumes en wanneer je geen grotere bundels wilt inkopen die een jaar geldig zijn. Een andere reden is misschien nog de gebruiksvriendelijkheid van Mailchimp tegenover het toch misschien wel wat complexere copernica. Meer reden zal er niet snel zijn, want ten aanzien van de mogelijkheden van geautomatiseerde complexere voorwaarden op basis van database-informatie én makkelijk opzetten van profielen kan Mailchimp niet op tegen Copernica.

Advies over MailChimp of Copernica

Verdiep je sowieso in email marketing en denk goed na over slimme campagnes. De resultaten van email marketing kunnen verbluffend zijn. Zo kun je bijvoorbeeld op je achtergelaten winkelwagens makkelijk een conversiepercentage van 10% halen. Doe het rekenwerk maar; bijvoorbeeld bij een bestelwaarde van gemiddeld €50,-. Om nog maar niet te spreken over het totaalbedrag dat een potentiële klant waard is.

Wij adviseren Mailchimp voor kleine(re) campagnes en nieuwsbrieven. Voor een dagelijks lopende marketing, waarbij alle opgeslagen data meetelt, kiezen wij liever voor Copernica. Wil je meer weten over het gebruik van Mailchimp of Copernica óf heb je behoefte aan een advies op maat? Neem dan gerust contact op.

p.s. met de rol die mobiel internet tegenwoordig speelt en steeds meer zal spelen, is het misschien goed te weten dat het met Copernica ook mogelijk is om je doelgroep via sms te informeren.

Bekijk meer mogelijkheden, kansen en ons aanbod op het gebied van email marketing.

Geschreven door Marissen,