Negen tips voor de perfecte SEO-tekst

Goede content schrijven is lastig. De inhoud van je tekst moet feitelijk kloppen, de tekst moet relevant zijn voor de bezoekers en je moet het zo schrijven dat lezers het aantrekkelijk vinden. Alsof dat nog niet lastig genoeg is, moet je tekst ook nog aan een aantal eisen voldoen als je wilt dat zoekmachines het goed beoordelen. Met deze negen tips willen we je een eindje op weg helpen. Want schrijf je liever een draak van een tekst, volgepropt met zoekwoorden of een prettig leesbare, zoekmachine-vriendelijke tekst die ook nog eens zijn doel bereikt?

1. Belangrijkste zoekwoord in je URL

De URL geeft de locatie aan van een specifieke webpagina op het internet. Maak de URL zoekmachine vriendelijk! Plaats in de eerste 3-5 woorden het zoekwoord voor de betreffende pagina zodat je URL er als volgt uitziet: https://naamvanjouwwebsite.nl/belangrijkste-zoekwoord

2. Gebruik maximaal acht woorden voor je titel

Zowel zoekmachines als lezers beschouwen de titel als het belangrijkste onderdeel van een tekst. Houd de titel van je tekst kort. In vijf, maximaal acht woorden kun je een lezer grijpen en verleiden om jouw artikel te lezen. Houd daarmee rekening met de breedte van de titel. De lengte van SEO-titels in zoekmachines zijn beperkt tot een specifieke breedte; maximaal 512 pixels. Over het algemeen passen daar 55-60 tekens in.

Een goede titel heeft verder:

 • het zoekwoord aan het begin van de titel
 • de titel is koptekst 1 (<h1> Belangrijkste zoekwoord </h1>)

3. Verwerk belangrijkste zoekwoord in meta-informatie

In de meta-informatie staat een korte omschrijving van de gelinkte pagina en bestaat uit twee onderdelen: de titel en de omschrijving. Zoek je in Google op een zoekterm of een combinatie van zoekwoorden, dan zie je in het blauw de pagina titel en in het zwart (onder de groene URL) de omschrijving. Zoekwoorden in de meta-omschrijving hebben geen waarde voor Google, maar helpen zoekers wel bepalen op welke zoekresultaten ze klikken. Het zoekwoord wordt namelijk dikgedrukt getoond waardoor het iets meer opvalt. De omschrijving mag maximaal 160 tekens bevatten en 1 tot 2 keer het zoekwoord. De omschrijving is bedoeld om de lezer te prikkelen en aan te zetten tot actie. 

4. Maak teksten scanbaar met kopteksten

Dankzij kopteksten (ook wel tussenkopjes) kunnen bezoekers de tekst scannen (sneller en makkelijker lezen), maar ook voor zoekmachines hebben ze een belangrijke functie. Google schat met behulp van de kopteksten in waar de inhoud van een pagina over gaat. De titel wordt aangegeven met koptekst1 (H1). De rest van de tussenkopjes worden aangegeven met koptekst 2 of 3 (H2, H3). In de tussenkopjes verwerk je weer het zoekwoord of de gerelateerde zoekwoorden. Je hebt hier ruimte voor een beetje variatie.

5. Volg een aantal richtlijnen voor goede tekstinhoud

Google houdt van tekst. Dankzij tekst kan Google namelijk bepalen waar een pagina over gaat. Volg voor een goede inhoud de volgende regels:

 • Schrijf voor een productpagina minimaal 150 woorden
 • Schrijf voor categoriepagina’s tussen 300/500 woorden
 • Blogs hebben alleen een minimaal aantal woorden: minstens 300. 
 • In de regel geldt: hoe meer tekst hoe beter de vindbaarheid
 • Gebruik consistent de door jou gekozen aanspreekvorm (u/jij)
 • Zorg dat de tekst voor 2%-4% bestaat uit het belangrijkste zoekwoord
 • Schrijf unieke teksten
 • Wissel de zinslengte af, maar zorg dat ze in een adem te lezen zijn
 • Vermijd vakjargon
 • Plaats links naar andere webpagina’s
 • Zet lezers aan tot een vervolgactie 
 • Schrijf in actieve vorm (vermijd zullen, worden etc.)

6. Zet mensen aan tot vervolg actie

Met een sterke call-to-action zet je mensen aan tot een vervolgactie. Een sterke call-to-action kan je op vier manieren schrijven: gebruik de gebiedende wijs, verwerk tijd als een factor, maak een belofte of zorg voor zekerheid. 

Bij de gebiedende wijs schrijf je een dwingende zin die de lezer weinig ruimte geeft voor een andere mening of handeling. De lezer wordt direct getriggerd om de handeling die beschreven staat uit te voeren: ‘Download nu’, ‘bekijk de producten’, ‘shop nu’. Verwerk je tijd in je call-to-action, dan laat je zien hoe urgent je boodschap is. Hoe urgenter de formulering, hoe sneller lezers op de call-to-action klikken. Overdrijf hierbij niet. Call-to-actions als ‘bestel nu’, ‘download direct’ of ‘bestel voor (tijd)’ volstaan. 

Is de call-to-action een link naar een andere pagina? Geef dan aan wat de lezer op deze pagina kan verwachten, bijvoorbeeld: ‘Lees hoe we jouw gegevens veilig bewaren.’ Zekerheid bieden aan je lezers kan je een hogere conversie opleveren. Klanten die voor het eerst op een webshop komen kennen het bestelproces immers niet, waardoor er altijd een angst is om ergens aan vast te zitten. Call-to-actions zoals ‘Bestel nu’ zijn dan net te direct. ‘In winkelwagen’ of ‘Meer info en prijzen’ zijn dan geschikter.

7. Voorzie visuele media van titels en alt-tags

Visuele media zorgen ervoor dat bezoekers de pagina boeiender vinden. Gebruik hiervoor afbeeldingen, foto’s of video’s. Omdat Google niet kan lezen wat er op een afbeelding staat is het van belang om deze te voorzien van goede titels en alt-tags.

 • Voorzie de titel van de afbeelding van een zoekwoord (/beste-zoekwoord.jpeg)
 • Omschrijf in de alt-tag in een zin wat er op de afbeelding te zien is/ Gebruik ook hier weer je beste zoekwoord.

8. Structured data

Met structured data help je zoekmachines om betekenis te geven aan de informatie op jouw website, wat uiteindelijk als rich snippet bij het zoekresultaat in de zoekmachine komt te staan. 

Google heeft een handige ‘ Helper voor gestructureerde gegevensopmaak‘, zodat je zelf per categorie ( o.a. producten, lokale bedrijven, software applicaties) data kunt toevoegen. Tag alle relevante data, klik op ‘HTML maken’ en voeg de code die je krijgt toe aan het head-gedeelte van je pagina.

9. Structureer je tekst.

Deze tip geldt trouwens niet alleen voor een perfecte SEO-tekst, maar voor alle teksten die je schrijft. Breng structuur aan! Je begint met een pakkende intro (de kop) en eindigt uiteindelijk met een samenvatting (de staart). De informatie daartussen orden je niet in één pasklare manier, maar kun je op meerdere manieren doen. In dit artikel gebruik ik de thematische aanpak, die is makkelijk scanbaar per onderwerp. Andere manieren waarop je een tekst kan structureren zijn:

 • Chronologische structuur (in een logische volgorde)
 • Oprolbare structuur (belangrijkste nieuws eerst)
 • Verhalende structuur (minder overzichtelijk, maar spannender)

Bonus tips:

 • Schrijf foutloos Nederlands
 • Geef overzicht door opsommingen
 • Benoem pluspunten
 • Focus op positieve woorden
 • Neem risico’s weg

Goede content schrijven is lastig, absoluut! Met deze tips schrijf je teksten die je vindbaarheid in zoekmachines kunnen verbeteren. Houd er wel rekening mee dat schrijven speciaal voor zoekmachines mogelijk afbreuk doet aan de inhoud van je tekst. Schrijf dus niet alleen perfecte SEO-teksten, maar zorgt dat je ook aantrekkelijk schrijft voor je bezoekers.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Daarmee bedoel ik dat een goede tekst natuurlijk niet op zichzelf staat. Meestal schrijf je over uitgebreid over één of meerdere specifieke onderwerpen. Vanuit een sterke strategie kun je hiervoor een mooi plan met een strakke uitvoering bedenken. Zo haal je bijna 100% zeker binnen afzienbare tijd je eerste resultaten. Wil je jouw content organiseren in een waterdichte strategie? Lees ons stappenplan voor contentcreatie vanuit een strategie of neem contact met ons op!

Geschreven door Manon,