Uber Sjiek, een stijlvolle landingspagina

Hoe laat je meer bezoekers op een webpagina komen? Hoe zorg je ervoor dat deze bezoekers ook een aankoop doen? Zomaar twee vragen die een gemiddelde webshop-eigenaar zich regelmatig zal stellen.

Maar, wat als er tegelijkertijd ook nog een wens is om iets met e-mail marketing te gaan doen?  Geen enkel probleem uiteraard. Met deze vragen kwam Sjiek de friemel bij ons terecht en aan ons de uitdaging om hier een aantal stevige antwoorden op te geven.

Hoe krijg ik meer bezoekers?

Een goed begin om meer bezoekers op een website te krijgen is door beter gevonden te worden in de zoekmachines en dan met name Google. In het geval van Sjiek de Friemel kiezen we ervoor om vooral hiermee aan de gang te gaan. Dat begint bij het opzetten van degelijk plan voor een structuur die zoekmachines aanspreekt. Dit plan hebben we ontwikkeld en van daaruit is onze strategie ontstaan om voor de belangrijkste merken, met goede zoekvolumes én een goede concurrentiepositie, landingspagina’s op te zetten.

Door de landingspagina te optimaliseren voor de juiste zoekwoorden is de kans groot om in Google betere posities te behalen voor de zoektermen waarop je graag gevonden wilt worden. Eén belangrijk onderdeel in dit proces is het bepalen en selecteren van de juiste zoekwoorden. Hierbij kijken naar een aantal zaken:

Concurrentie
wat doet de concurrentie die al goed gevonden wordt op de termen die je in gedachten hebt. Pakken ze het goed aan of is het puur geluk dat ze een goede positie hebben?

Zoekvolumes
een mooie zoekterm is leuk maar wordt er ook daadwerkelijk op gezocht?

Aansluiten op verwachting
is het deel achter het zoekresultaat al in orde? Als de pagina dan ook voldoet aan de verwachting van de bezoeker verhoog je daarmee de kans op conversie, daarover later meer.

Bengh-landingspaginaIn overleg met Sjiek de friemel hebben we gekozen om te beginnen met een merk dat een groot aandeel in de winkel heeft en waarbij zij in de markt een bijzondere positie in nemen. Dit het merk Bengh per Principesse geworden, van dit kinderkledingmerk hebben zij vrijwel altijd de nieuwste items en niet iedere kledingwinkel heeft kan deze artikelen verkopen.

Factoren om rekening mee te houden.

Dat zijn er ontelbaar veel en vraagt ook grondige kennis van zowel design, communicatie en zoekmachine-optimalisatie. Hier ga ik met name in op de factoren met betrekking tot SEO (search engine optimization). Er zijn meer dan 200 factoren waar Google rekening mee houdt om een pagina een goede positie in de zoekresultaten te geven. Voor het ontwerp en de uitwerking van een landingspagina zijn een stuk minder factoren van belang en dat is wel even prettig om toch een sterke landingspagina neer te zetten, zo kunnen we ons concentreren op de factoren die nu echt belangrijk zijn. Onderstaand ga ik in op de factoren die nu belangrijk zijn met betrekking tot SEO en conversie, andere factoren hebben namelijk betrekking op de hele website, zijn niet beïnvloedbaar of gaan over de concurrentie.

 • Techniek
  • Snelheid website of webshop
  • Opbouw url
 • Content
  • Positie zoekwoord in de titel van de pagina
  • Lengte van de URL
  • De inhoud H1
  • Zoekwoord-dichtheid
  • Integratie video
 • Conversie
  • Meta-description
  • Meta-data
  • Sfeer (aansluiten verwachting)
  • Productpresentatie
  • Overtuigend (persuasive) design
  – Call-to-action
  – Sociale bevestiging
  – Sterke usp’s
 • Discipline

Deze vier belangrijke factoren zullen we aan de hand van deze Bengh-case voor Sjiek de Friemel stap voor stap toelichten en daarbij uitleggen waarom en op welke wijze wij met de genoemde factoren zijn omgegaan. Bron SEO-factoren: http://www.searchmetrics.com/knowledge-base/ranking-factors/

Techniek, niet op beknibbelen

Eén van de meest bepalende factoren met betrekking tot vindbaarheid is de snelheid van de webshop. Voor het uitvoeren van dit SEO-plan is de webshop van Sjiek de Friemel eerst geüpdatet naar de nieuwste versie van hun webshop-software, Magento. In de laatste 2 releases van Magento zijn enkele belangrijke verbeteringen ten aanzien van snelheid doorgevoerd en het zou zonde zijn om ons werk met betrekking tot de landingspagina’s hier niet van te laten profiteren. Overigens is de snelheid van een shop op het gebied van user-experience een ontzettend onderschat probleem, maar daarover lees je alles in onze case over “het belang van een snelle(re) webshop”.

Opbouw url’s
Een volgend belangrijk onderdeel is de juiste opbouw van je url’s. Zorg ervoor dat je url’s hiërarchisch zijn, logisch en goed leesbaar voor de robots die je webshop moeten crawlen. Geen onleesbare codes in de url-naam, een duidelijke url met het juiste onderwerp erin verwerkt, de zaken die variabel zijn (zoals het seizoen of de merknaam) graag zoveel mogelijk aan het eind. SEO-friendly urls’ zijn de url’s waarbij met deze gegevens goed rekening wordt gehouden.

URL

Omdat deze zaken bij Sjiek de Friemel nog niet geoptimaliseerd waren en deze een mooie url voor de landingspagina’s in sommige gevallen in de weg stond, hebben we dit onderdeel van de techniek eveneens geupgrade. Daardoor kent Sjiek de Friemel binnenkort een logische opbouw, ontstaan er betere clusters die zorgen voor een betere ranking van de belangrijkste pagina’s, worden filters netjes met de juiste naam in de url’s verwerkt en kunnen deze dus goed worden gelezen door de zoekmachines.

Vergeet je redirects niet
Bovendien worden alle (slechte) oude url’s nu direct doorgelinkt naar de juiste url’s die wel een goede structuur kennen, zo verlies je geen bezoekers en dus omzet. Een actie die Sjiek de Friemel op jaarbasis direct een bedrag met 5 cijfers scheelt en zichzelf dus vrijwel direct uitbetaald.

Content, de kracht van goede teksten, beeld en video

De belangrijkste factoren zijn al even genoemd en zal ik hier verder uitdiepen. Van belang zijn in elk geval het aantal woorden (minimaal 500) en uiteraard ook de gekozen woorden die je vooral baseert op het onderwerp van de pagina. Daarnaast zijn de titels van de zijn belangrijk deze worden in technische termen aangeduid met H1 en H2 tags. Als deze voorzien zijn van de zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden dan verhoog je daarmee de kans op een betere positie. Op de Bengh pagina zijn daarom 5 tekstblokken aangemaakt waarin de zoekwoorden terugkomen waarop Sjiek de friemel gevonden wil worden.

Presentatie zoekresultaat
Ook een goede pagetitle is belangrijk, deze komt bovenin je webbrowser bovenin te staan en is zeer bepalend voor de score en dus de positie van je pagina. Misschien nog wel belangrijker is de invloed van de pagetitle op de visuele presentatie in de zoekmachine, bijvoorbeeld de zoekresultatenpagina van Google. Hierover lees je zo direct uitgebreid onder onze toelichting over conversie. Nog even doorlezen, over 2 minuten ben je eraan toe! Niet opgeven nu!

Bengh-Video

Welke content
Ook over de invulling van de alt-teksten bij afbeeldingen zul je regelmatig een en ander hebben gehoord. Dit ís inderdaad goed: als daar verschillende varianten van het zoekwoord in terug komen, wordt dit door Google ook positief beoordeeld en is het dus goed je positie in de zoekmachine.  Maar, wat misschien nog wel belangrijker is, is de integratie van video. Google geeft hier steeds meer waardering aan en het is dan ook bijzonder zinvol om jezelf af te vragen of er wellicht relevante video’s te tonen zijn aan je bezoekers. In het geval van Sjiek de Friemel hebben we de meest interessante video’s van Bengh geselecteerd en geïntegreerd in de pagina over het kledingmerk Bengh.

Wil je nu nóg meer weten over de belangrijkste factoren? Kijk dan ook eens op de seo-guidelines die Google zelf heeft opgesteld. Deze zijn bijzonder interessant en het is goed om deze regelmatig te lezen, daarmee op de hoogte te zijn van nieuwe factoren en deze zo snel en zo goed mogelijk toe te passen. Om er zeker van te zijn dat alle zaken up-to-date zijn, heeft Sjiek de Friemel als onderdeel van het SLA onder andere dat wij 2 uur per maand spenderen aan bijhouden van de belangrijkste zaken en/of een werkdocument te leveren van waaruit zij zelf de meer arbeidsintensievere zaken kunnen oppakken.

Conversie, je doelen bereiken

Conversie is typisch zo’n term waarvan ik me kan voorstellen dat je hem honderden keren voorbij hebt horen komen, maar waarvan het nu nooit echtelijk duidelijk wordt wat het precies inhoudt. Laat ik ermee beginnen om kort uit te leggen waar we het dan precies over hebben. Allereerst heb ik het over conversie met betrekking tot e-commerce, zover waren we natuurlijk al.

Conversie kan er alleen zijn als er een doel is. Hebben we geen doel, dan valt er ook niets te converteren. Is onze context dwingt dit eerste punt ons dus tot het beantwoorden van de belangrijkste vraag: wat is het doel?

Conversie-GIF

Verschillende conversiedoelen
Het conversiedoel kan zeer divers zijn en is bepaald niet vanzelfsprekend. Enkele voorbeelden zijn; het doen van een bestelling, het verkrijgen een nieuwsbriefinschrijving, het delen van een pagina, maar ook het invullen van een formulier of plegen van een telefoontje. Maar ook het voorbewerken van een bezoeker met het oog op een latere conversie kan een doel zijn, enige nadeel is dat dit lastig meetbaar is.
De conversie is te sturen, je hebt invloed! Dit kan op allerlei manieren gebeuren er zijn veel strategieën te bedenken en het sturen van een conversie begint dan uiteraard ook met een grondige kennis van de verschillende strategieën. Ervaring met design en kennis van de customer journey zijn zomaar geen onaardige ingrediënten in een conversie-gerichte pagina.

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat behalve de organische vindbaarheid ook de conversie een belangrijk aspect is van een goede landingspagina. Er moeten niet alleen bezoekers binnenkomen op de pagina maar we willen ze ook graag verwelkomen als klant, in het geval van Sjiek de Friemel is dat het eerste doel. Een tweede doel is het opbouwen van een duidelijk gesegmenteerd e-mailbestand, namelijk: potentiële klanten, geïnteresseerd in de producten van Bengh. De ware kunst van het verleiden staat altijd in een sterke relatie tot de textuele inhoud van de pagina en is niet alleen met design te bereiken.

De eerste indruk
Voordat we de fout maken om direct met de pagina zelf aan de slag te gaan, zoomen we eerst nog even uit en kijken we naar de presentatie van het zoekresultaat. Dit is je eerste klantcontact en daarbij wordt de klant geconfronteerd met een titel, beschrijvende tekst en eventueel wat extra’s.
De inhoud van de titel, samen met de meta-description en eventueel de richsnippets zijn op dit specifieke moment de enige mogelijkheden om de CTR {tooltip}Click Trough Rate is de conversie vanaf de zoekresultatenpagina naar je website toe{/tooltip} te beïnvloeden, de bezoeker aan te zetten tot een klik.

META-Gif

Even kijken, is het mijn “sfeer”?
De eerstvolgende actie, we zijn al een heel eind. Zeker, nog steeds een heel eind verwijderd van ons doel of onze doelen. Nu is het zaak de we de juiste sfeer neerzetten, bij een voorkeur een sfeer waarvoor de klant in ons geschetste profiel gevoelig voor is. Dus we zoeken naar bevestiging en herkenning voor de bezoeker van deze pagina. Bengh-NieuwsbriefDe pagina moet Bengh uitstralen en tegelijkertijd Sjiek de friemel aanprijzen als de juiste plaats om Bengh kleding aan te schaffen. De bezoeker moet zich kunnen identificeren.

De eerste afbeelding is om deze reden een echte sfeermaker en heeft stiekem direct een belangrijke boodschap die al zeer gericht is op het behalen van de twee gestelde doelen. Door middel van het doen van aanbieding die voordeel oplevert voor de klant die zich wil inschrijven voor de nieuwsbrief van Sjiek de friemel, slaan we mogelijk twee vliegen in één klap en is de kans dat we de bezoeker vasthouden nét iets groter. Het is belangrijk dat deze acties boven de zogenaamde “vouw”{tooltip}Boven de vouw is alles wat je ziet op je scherm zonder te scrollen. Alles waar  je wel voor moet scrollen is onder de vouw.{/tooltip} plaats vinden. Dus twee acties:

 1. Inschrijven voor de nieuwsbrief
 2. De bengh collectie bekijken

Nog niet overtuigd?
De volgende content is er met name voor seo-technische redenen, maar uiteraard hebben we nog steeds een doel. Dit voor de bezoeker die nog wat meer doorscrollt, wellicht een beter idee moet krijgen over de Bengh-collectie op deze plek. Zo wordt het overige deel van de pagina gevuld met de nieuwste producten, afbeeldingen en video die h

Bengh-aanbiedingenet Bengh-gevoel moeten ondersteunen. Bovenin staan de nieuwste items uit de meest recente collectie van Bengh. Voor de klanten die de het beste van het beste willen en ook het meest nieuwe is dit de plaats om kennis te maken met die collectie. Voor de mensen die op zoek zijn naar producten uit de sale en uitverkoop is onderaan nog een aantal items geselecteerd.

 

De stiekeme extraatjes
Nu gebeurt er natuurlijk meer op deze pagina en kijken we niet alleen maar naar de hoofdkolom, waar de voornaamste content lijkt te staan. Nee, ook over deze zaken er omheen hebben we geprobeerd goed na te denken. Zo zie je allerlei elementen die een functie hebben in het licht van conversie. Bekend met het begrip sociale bevestiging? Bengh-SocialDit is een theorie gebaseerd op de bevestigingsleer, waar ik niet dieper op in zal gaan, maar wat er kort gezegd op neer komt dat wanneer iemand geconfronteerd wordt met een (grote) groep mensen die iets goed vind, de beïnvloeding om hetzelfde ook goed te vinden zeer groot is. Waar is zoiets dergelijks beter mee te beïnvloeden dan met Social Media? Sjiek de Friemel speelt al een sterke rol op social media en heeft een grote schare fans, aan ons om hier gebruik van te maken. Door de sidebar in te vullen met de integratie van 2 social media-kanalen maken we gebruiken van de kracht van sociale bevestiging. Rechts bovenin staan daarom twee Facebook-boxes, één voor Beng per Principesse (er zijn al 4537 personen die Bengh leuk vinden) en één voor Sjiek. Dit heet Sociale Bevestiging. De bezoeker staat niet alleen op deze webpagina. Ook andere bezoekers houden van Bengh en Sjiek.

 

Discipline, de sleutel tot succes

Net al even kort genoemd, maar veel valt er niet over te zeggen. Het opzetten en succesvol houden van je landingspagina’s vraagt vooral discipline. Kijk naar de actualiteit van je content, kijk waar je je bezoeker eventueel nog meer kunt bieden/langer vasthouden en analyseer voortdurend de resultaten van je traffic, Google Analytics zou eigenlijk wel dagelijks open moeten staat. Zo simpel is het dus eigenlijk. Zie je het nu niet direct zitten om deze activiteiten structureel en gedisciplineerd uit te voeren óf heb je vooral hulp nodig bij het eerste begin? Neem gerust contact op, om te informeren op welke wijze van dienst kunnen zijn.

Verwachting
Op dit moment wordt deze pagina nog niet gevonden door Google. Deze aanpassingen zouden ervoor moeten zorgen dat deze pagina beter gevonden wordt. Ook verwachten we een aanzienlijke verhoging in het aantal Bengh-aankopen. In de nabije toekomst zullen we dit artikel updaten met de resultaten van deze aangepaste pagina. Als je wilt kun je met een beetje inspanning altijd scoren, zelfs op sokkentape zwart.

Geschreven door Marissen,