Wat is linkjuice?

Link juice één van die veel seo-termen die je waarschijnlijk heel regelmatig voorbij hoort komt. Linkjuice is een fascinerend fenomeen binnen SEO, zoekmachine-optimalisatie. Voordat je linkjuice goed wilt gebruiken en inzetten, is het verstandig om je eerst even te verdiepen in Google PageRank, je moet op z’n minst weten wat dit inhoudt.

Iedere pagina heeft een bepaalde waarde voor Google en eigenlijk alle zoekmachines, dus ook bijvoorbeeld Bing. Deze waarde wordt uitgedrukt in een score en de hoogte van deze score bepaalt hoe goed je pagina zal ranken in de zoekmachine. De score wordt uitgedrukt in een cijfer, en dit wordt Google PageRank genoemd. Kun je iets doen om een goede PageRank te krijgen? Zeker kan dat: hoe meer links er, bijvoorbeeld van andere (relevante) websites of van je eigen website, naar je pagina’s verwijzen, hoe hoger de PageRank-score van deze pagina wordt.

Het is echter niet zo dat het absolute aantal bepalend is, de zoekmachines kijken ook naar de aard en dus de kwaliteit van de link. Een aantal criteria voor PageRank in combinatie met linkjuice:

  • waar gaat de website over (bij voorkeur over het onderwerp waar het naartoe linkt)?
  • hoe lang bestaat deze website al? Autoriteit.
  • hoe populair is de linkende website?

Je raad het vast: hoe waardevoller de website, des te meer de link voor je oplevert.

Linkjuice, essentiele waarde voor je pagina

Bovenstaand uitgelegd hebben: wanneer een website dus naar een pagina buiten het domein (een externe pagina) linkt, dan geeft deze website waarde mee aan de pagina waar het naartoe linkt: dit noemen we ‘waarde lekken’, hier komt dus ook de term linkjuice vandaan.

Deze waarde moet je met je webpagina dankbaar ontvangen en zo kun je er dus ook voor kiezen om hier de nodige energie in te steken en zo goede linkjuice te verkrijgen. Het kan veel opleveren voor je positie in de zoekmachine.

Soms wil je je waarde eigelijk liever niet kwijt. Gebruik dan een zogenaamde no-follow code, dan vertel je de zoekmachine om de link niet verder te volgen. Ook als een pagina waar naartoe wordt verwezen niet meer bestaat, is er geen sprake van linkjuice en wordt er geen waarde gelekt. Deze links noemen we back-links.

Hoe meer van deze links je krijgt, hoe meer waarde er dus doorgezet wordt naar jouw pagina. Dit heeft directe invloed op de desbetreffende pagina op je website. Probeer dus een kwalitatieve link te krijgen op basis van de hierboven genoemde criteria.

Voorbeeld: in dit artikel geven wij middels deze link dus de WikiPedia-pagina over SEO en link-juice extra waarde. Ook interessant en leerzaam om te lezen.

Geschreven door Marissen,