Je webshop altijd online

Dat is natuurlijk het streven. Maar wanneer dat niet zo is, wil je het ook weten. Als het even kan wil je ook weten of er netjes besteld kan worden, er zeker van zijn dat bezoekers niet tegen problemen aanlopen. 

Hoe zeker ben jij er op dit moment van dat alles goed gaat?

Hoeveel shops, behalve die van ons , hebben daadwerkelijk een langere periode zonder issues? Wij zijn er zeker van dat minstens de helft van de webshops een issue heeft en bijna zeker dat die andere helft het gewoon niet weet.

Issues van alle dagen.

In de praktijk zijn de bezoekers vaak de grootste gebruikersgroep en daarmee ook snel de grootste test-groep. Dát is nu net wat je niet wilt. Iedere gebruiker die een issue in de sales-funnel doorgeeft, mag je enorm dankbaar zijn. Maar, je weet tegelijkertijd ook 100% zeker dat zijn sale op dat moment niet tot stand komt via de webshop. Wat te denken van de bezoekers die deze issues niet doorgeven?
Issues die zeer regelmatig voorbij komen, naast het offline zijn van een webshop, zijn bijvoorbeeld het niet kunnen aanmaken van een account, het niet kunnen inloggen, het niet kunnen plaatsen van een product in de winkelwagen, het niet (volledig) kunnen doorlopen van de checkout, enzovoort.

De oplossing!

Die is er hiermee niet direct. Want het begint natuurlijk bij een strak beheer van je webshop, een capabel bureau met de juiste kennis, etc. Maar het confronteren van je bezoekers met bovengenoemde issues kan drastisch worden aangepakt. Sinds kort hebben wij Shoppimon ontdekt, een fijne lichtgewicht tester naast een platte ping-test, waarmee puur wordt gemonitord of je server nog bereikbaar is! Met Shoppimon, kun je (gratis) 24 uur per dag, 7 dagen per week je Magento webshop tot in diepere details monitoren. Eens per uur, eens per half uur, maar ook gerust per 5 minuten.

Deze tool is de oplossing om bovenstaande issues snel op te sporen. Shoppimon is vergelijkbaar met de wellicht wel bekende Selenium Front-end testen. Het richt zich wel voornamelijk op de basics, maar dan ook gelijk de belangrijkste, de processen die het vaakst doorlopen worden. Waar je met tools als Google Analytics, New Relic vooral zaken als bezoekers, serverbelasting monitort, kijk je met Shoppimon dus vooral naar het bestelproces, de acties in de sales-funnel.

Daarnaast wordt wel een beetje gekeken naar performance in de zin van laadtijd bij de verschillende scenario’s. Niet zo diep als New Relic, maar feitelijk wel identiek aan de data uit Google Analytics.

Wat is het effect op mijn shop en de prestaties?

Uiteraard zeggen ze zelf dat het effect op prestaties er niet is, je kunt het puur vergelijken met een echte bezoeker. En, ik hoor je denken: hoe zit dat dan met resultaten in Analytics? Ook daar is aan gedacht. Shoppimon opereert, zoals ze zelf zeggen, onder de radar. Wat we er zelf van kunnen zien, klopt dit. In de rapportages kunnen we geen bezoeker ontdekken met de ingestelde interval.

Ook fijn om te weten

Er hoeft geen module geïnstalleerd te worden, de robot voert geen vreemde acties die een reguliere gebruiker ook niet zou uitvoeren en er worden dus ook geen zaken aan Magento of je server verandert.

Tot slot: Shoppimon is gratis voor één webshop, dus snel aanmelden maar! Binnen 5 minuten monitor je de scenario’s en de performance van je shop. Heb je liever dat wij je shop monitoren en beheren? Stuur gerust even een berichtje. Succes en we hopen dat deze tool je als webshop-houder weer net dat beetje meer geruststelling geeft.

Geschreven door Marissen,