WordPress Multisite uitgelegd

Je ziet het steeds vaker en meer, maar goed toegepast wordt het lang niet altijd. In deze post vertellen we wat meer over wat WordPress Multisite nu precies is, wanneer je het het beste gebruikt, waar wij het voor gebruiken en hoe je WordPress Multisite het beste gebruikt.

Er wordt tegenwoordig in ieder geval steeds vaker gebruik gemaakt van WordPress multisite, maar je moet dus wel weten waar je aan begint. Sinds WordPress 3.0 is het mogelijk om een netwerk van WordPress-websites te starten. Een WordPress Multisite (WPMU) biedt de mogelijkheid om meerdere WordPress sites te beheren vanaf één installatie. Een van de meest bekende WordPress multisite netwerken is bijvoorbeeld WordPress.com en enkele voorbeelden van onze websites in WordPress Multi-site, vind je onderaan dit bericht.

WordPress multisite; wat is dat?

Een WordPress multisite is een bundeling van WordPress websites die dezelfde WordPress installatie en dus code-base en plugins delen. De losse websites binnen dat netwerk zijn eigenlijk “virtuele” websites. Dat wil zeggen dat deze websites geen eigen directory en database hebben op je server, maar ze werken wel met een individuele folder voor bestanden die geüpload worden. Ook heeft iedere site eigen tabellen in één centrale database. Zoals net gezegd is het dus ook mogelijk dat de sites binnen je netwerk bepaalde WordPress plugins en WordPress Themes delen.

Wanneer gebruik je WordPress multisite?

Wanneer je meerdere sites onder je beheer hebt en graag centraal wilt beheren, dus niet met verschillende inlog’s wilt werken. Alles is perfect te beheren vanuit één WP-Admin. Dat is natuurlijk een groot voordeel, wat iedereen wel herkent, maar tegelijkertijd is dat ook een groot nadeel: de websites staan met elkaar in verbinding en maken gebruik van dezelfde database. Dus alle requests (van de verschillende WordPress websites) worden ook op deze ene database gedaan.

Advies: wil je het voordeel goed benutten en het nadeel niet te groot laten zijn, zorgen dan dat je thema en keuze voor plugins zorgvuldig gepland en uitgedacht worden. Probeer met een hoge mate van standaardisering te werken en vraag je bij iedere stap af wat de impact is op de algehele installatie.

Samengevat is WordPress multisite geschikt als:

 • Je websites wilt beheren vanuit één WP-Admin
 • Iedere website in de MultiSite (ongeveer) dezelfde thema’s en plugins gebruiken
 • Je plannen hebt om in de toekomst meer te publiceren onder één admin

WordPress multisite is dus niet altijd geschikt?

Nee, daar moet je zeker niet vanuit gaan. Voor je idee hieronder een aantal redenen op een rijtje.

 • Je websites in de WordPress MultiSite zijn erg verschillend qua opbouw en met name de gebruikte plugins en thema’s zullen verschillen.
 • Wanneer je met losse databases wilt gaan werken
 • Wanneer je klanten allemaal losse hosting willen regelen of hun website volledig in eigen beheer willen hebben.
 • Als iedere site een los IP-adres nodig heeft. Update: (2017) Dit was altijd zo, maar tegenwoordig kunnen we de verschillende websites in ieder geval op verschillende ip’s laten draaien.

Hoe werkt een WordPress MultiSite precies?

Je maakt in een WordPress multisite meerdere sites aan in het beheerpanel. De eerste site die je aanmaakt is je hoofdsite. Vanuit hier kun je dan je algemene instellingen doen. Zaken als het kiezen en instellen van je thema, aangeven welke plugins je voor de website wil gebruiken, etc. stel je hier alleaam in. De account die deze instellingen mag bepalen noemen we de ‘super admin’ account.

Onder de hoofdsite hangen diverse websites waar je per site een eigen beheerder kunt aanmaken. De beheerder kan vervolgens gewoon in de WordPress site aan de slag, net als op elke andere normale WordPress site. Onderstaand zie je wat meer in beeld over WordPress MultiSite, dit deel is te zien vanaf 3:47.

 

WordPress multisite kan op drie manieren worden ingericht:

 1. path mapping
 2. subdomain mapping
 3. domain mapping.

Onderstaand een korte uitleg. Het beste besteed je dit natuurlijk uit aan een expert. Wij ontwikkelden al heel wat WordPress Multi-sites, dus wil je je case bespreken: neem dan contact met ons op.

 

De (technische) details van WordPress MultiSite, voor de liefhebber

Path mapping

Met pathmapping ga je met de paden (/) van WordPress werken. Je maakt dus meerdere mappen (directories) aan met elk een eigen website. Dit zie je veel bij meertalige websites (bijv. met /nl, /de, /en, etc. Wij werken voor meertalige het liefst met eigen domeinen om zo ook op de sterkst mogelijk wijze lokaal voor de dag te komen, maar soms is het handiger om met directories te werken als je vooral de extra talen wilt bieden vanuit gebruiksgemak voor de klanr.

In één hoofddomein kan wel heel aantrekkelijk zijn omdat je vanuit één hoofddomein en zo alle zogenaamde linkjuice niet verdeeld over verschillende domeinen.

Een voorbeeld van hoe dit er uit ziet is: domein.nl/de en domein.nl/en. Wat ook mogelijk is: domein.nl/site1 of domein.nl/site2.

Subdomain mapping

Ook is het mogelijk om te werken met subdomains voor WordPress MultiSite. Het is niet iets wat veel voorkomt maar het kan in sommige gevallen handig zijn. Wij gebruiken subdomeinen bijvoorbeeld als websites echt verschillende onderdelen hebben die duidelijk los mogen staan, zo heeft Aquatec bijvoorbeeld een drietal websites met een eigen domein, maar is er ook een subdomein nodig voor de uitgebreide catalogus.

Wat ook heel logisch is, is als je bijvoorbeeld één merk hebt maar verschillende groepen wil aanspreken. Bijvoordeel retailers.domein.nl of experts.domein.nl

Domain mapping

Domain mapping is het beste geschikt voor een groep van meerdere websites die allemaal een eigen domein nodig hebben. Zoals bijvoorbeeld deze WordPress Multisites van onze hand: WordPress MultiSite Aquatec Industries, WordPress MultiSite SO Kampen.

Domain mapping interessant voor bijvoorbeeld webdevelopers die veel dezelfde soort sites maken voor klanten en deze graag onder één hoofdaccount willen beheren. Zelf hebben wij hier weinig mee te maken, maar soms hebben onze klanten zelf behoefte aan deze setup, bijvoorbeeld wanneer zij meerdere websites ontwikkelen en beheren voor bijvoorbeeld SEO-doeleinden.

Je kunt bij domain mapping dus volledig werken met eigen domeinen. Om het goed te doen is het wel belangrijk dat je de plugin WordPress MU Domain Mapping plugin installeert en configureert. Zo heb je de volgende situatie: domein1.nl, domein2.com, domein2.nl, etc.

Tips & Tools

Voordat je er aan begint zijn er een aantal zaken om even op een rijtje te hebben. Naast een goede partner voor complexe WordPress websites, moet je op de volgende punten letten.

 • Hosting
  • ondersteunt je hoster WordPress MultiSite?
  • Biedt je hoster .htacces, nginx of web.config?
 • Lokaal of internationeel, op welke markt richt je je precies?
 • SEO, welke strategie ga je volgen?

Voorbeelden van WordPress MultiSite websites

Onderstaand zie je enkele voorbeelden van WordPress Multi-sites van onze hand.

 • SO Kampen: sokampen.nl, prismakampen.nl, spankerkampen.nl
 • Aquatec Industries, antarisboats.com, maril.nl, makma.nl
 • Langetshirts.nl, extralangeshirts.nl
 • Codeless; codeless.com, codeless.nl, http://codeless.com/carriere/
 • Girav: https://www.girav.nl/blog/, https://www.girav.de/blog/ (als onderdeel van Magento Webshop, trouwens.)

 

Geschreven door Marissen,